Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Tajemné městečko v Malešicích: Na ukrajinské Romy se čeká, není voda. Místní se děsí

    Ve stanovém městečku nadále probíhají stavební práce. | foto: Tilen Vajt, Pavel Dvořák

    Hlavní nádraží se uzavírá, Troja má plnou kapacitu. Praha se proto rozhodla vybudovat další stanové městečko v Malešicích a ukrajinské Romy tam měla přemístit na konci května. Nestalo se. Expres byl na místě právě v den, kdy tam měli noví obyvatelé proudit, namísto toho stále ještě probíhaly stavební práce. „Nic nevíme, ale ještě to tu hotové není,“ prozradila nám skrze mříže ochranka, která si dávala dobrý pozor, aby fotograf nepořizoval žádné snímky.

    Stanové městečko v Malešicích zvenčí vypadá stejně jako to v Troji. Je obehnáno neprůhledným plotem, vyčuhují pouze špičky stanů. Rozdíl je pouze ten, že je zatím neobydlené. A to i přesto, že sem měli být romští uprchlíci z Ukrajiny převezeni v úterý.

    Podle informací Expresu se výstavba opozdila. Městečko je zatím bez přívodu vody, Praha o něm vyjednává s autoservisem, který stojí bezprostředně vedle.

    „Zatím tam nemají vodu. Jednají se mnou, protože jediná jejich možnost je napojit se na nás a čerpat vodu tady,“ řekl nám muž v autoservisu s tím, že na další otázky odpovídat nechce, protože si v posledních dnech připadá jako informační středisko.

    Stanové městečko pro ukrajinské Romy v Malešicích je zatím prázdné.

    Podobně jako v Troji hlídají stanové městečko čeští Romové. A zájem novinářů se jim nelíbí. 

    „Schovej ten mobil, nebo ti ho rozmlátím,“ zasyčel jeden z nich směrem k jednomu z přítomných fotografů, který se snažil pořídit snímek ve chvíli, kdy se brána otevřela, aby mohli hasiči vyjet ven.

    Ostraze se přítomnost fotografů nelíbila.

    Další z nich byl o něco sdílnější. Problémem bylo jen to, že neměl příliš co sdílet. 

    „Ještě tu žádní obyvatelé nejsou, pořád se staví. Média mohla uvnitř fotit včera, teď už nesmíme nikoho pouštět. Kdy sem někoho nastěhují, nevíme. Nikdo nám nic neřekl,“ prozradil nám.

    Stanové městečko pro ukrajinské Romy v Malešicích je zatím prázdné.

    Místní výstavbu městečka příliš nevítají. A to i přesto, že vyrostlo za třídírnou České pošty relativně daleko od malešických sídlišť.

    „To je sen každého, takové lidi mít v sousedství, kde žijí naše děti. To se zase někdo vyznamenal,“ komentuje obyvatelka Malešic Markéta v jedné z facebookových skupin.

    Ve stanovém městečku nadále probíhají stavební práce.

    Podle zjištění serveru Seznam Zprávy už Romové na hlavním nádraží dostávají letáčky o možnosti ubytování v Malešicích. Jejich počet se ale podle všeho snižuje. Magistrát tak kalkuluje i s variantou, že městečko zůstane neobydlené. 

    „Předpokládám, že to bude hlavně pro lidi, kteří si tam nějakým způsobem na pár dní odpočinou a pak budou tranzitovat dál nebo se vracet zpátky na Ukrajinu. Ti lidé z hlavního nádraží se potřebují vyspat a umýt, aby měli případně sílu cestovat dál,“ citují Seznam Zprávy starostku Prahy 10 Renatu Chmelovou.

    Přes optimistická vyjádření platí, že Praha je aktuálně romskými uprchlíky z Ukrajiny přetížená. Z toho důvodu primátor Zdeněk Hřib rozhodl, že k 15. červnu uzavře centrum pro ukrajinské uprchlíky ve Vysočanech.

    „Kapacity v Praze jsou dávno překročeny. Jediný manažerský nástroj, který nám zbývá, je zavřít KACPU (Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině) a přesměrovávat uprchlíky do jiných krajů, kde ta kapacita ještě je,“ uvedl Hřib.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 23:30 neděle 2. října 2022. Anketa je uzavřena.

    • Tvl
      49
    • Trapas
      38
    • Haha
      27
    • Super
      17
    • Cože
      12
    • Sladký
      5
    Vybrali jsme pro vás

    Hanychová vzpomíná na minulost. V Kozičce jsem poprvé otěhotněla, naštěstí je Kryšpín zdravý, řekla

    Agáta Hanychová zavzpomínala na dobu, kdy poprvé otěhotněla. Mělo k tomu dojít při jednom večírku v pražském baru...

    Katastrofa na Majálesu? Lidé se brodili bahnem, někteří interpreti nemohli vystoupit. Pořadatelé se omlouvají

    V sobotu se v Hradci Králové konal první letošní Majáles. Podle návštěvníků šlo ale o velkou katastrofu. Lidé se...