Bacha na Maledivy! Čachrují tu s testy a chtějí na vás vydělat, varuje český turista

Maledivy se u českých cestovatelů letos těší velké oblibě. Nad tropickým rájem to na pohled se v době pandemie koronaviru ale začínají stahovat temná mračna. Podezřele přibývá případů, kdy si turisté musejí pobyt prodloužit kvůli údajně pozitivním testům na covid-19 o dva týdny. Chtějí snad tamní hoteliéři vydělat na cizím neštěstí?

Svoje o tom ví i moderátorka Eva Perkausová (26), která si na Maledivách kvůli údajně pozitivnímu testu partnera Ivana musela dovolenou o dva týdny prodloužit. Podivuhodné na tom bylo, že do tropického ráje museli mít oba také testy, které jim vyšly negativně.

„Naštěstí nám cestovní kancelář, přes kterou jsme měli pobyt zařízený, zajistila nejen kvalitní covid pojištění, ale také nám posunula zpáteční letenky. Díky tomu se nám tu pobyt ani neprodraží,“ oddechla si moderátorka, které v nadvodní vilce nic nechybělo.

Pan Dušan, který spolu s kamarádem zůstal uvězněný na Maledivách, takové štěstí neměl, svěřil se v reportáži TN.cz. Jeho přítel v lednu prodělal covid-19, což jim oběma mělo zajistit snadný návrat domů, stal se ale přesný opak. 

Do resortu Furaveri dorazili 3. března. Když se po dvou týdnech chtěli vrátit domů, v hotelu jim oznámili, že nikam nesmějí. Oba muži podstoupili testy na koronavirus a Dušanův kamarád měl výsledek pozitivní. Na Maledivách by ani tohle nemělo ničemu vadit. Jeho přítel prodělal covid-19 v lednu, vztahuje se tak na něj výjimka tamního ministerstva zdravotnictví.

„Maledivská agentura na ochranu zdraví HPA představila nová covid-19 pravidla pro vyléčené pacienty, přičemž jedno z nich uvádí, že tito nebudou po dobu tří měsíců od počátku infekce testováni na covid-19 a ani se jich nebudou týkat karanténní opatření při cestě z jednoho ostrova na druhý,“ nechalo se slyšet české ministerstvo zahraničních věcí.

Jenže jiný kraj, jiný mrav, co uvádělo ministerstvo české, neplatilo v ráji v Indickém oceánu.

„Před odletem z Malediv musíte vždy podstoupit vyšetření PCR (cena testu 200 USD/osoba). Kolega měl pozitivní test, já negativní. Vysvětlovali jsme doktorovi a ukazovali potvrzení o prodělání nemoci, ale doktor to ignoroval a vůbec se s námi nebavil,“ vysvětlil TN.cz Dušan. 

„Hotel se neřídí vlastním ministerstvem zdravotnictví, které přesně v těchto případech říká, že nemá být karanténa a testy jsou falešné,“ dodal s tím, že už případ předal právníkovi a řešit ho má i Velvyslanectví České republiky v Dillí.

„Management hotelu ani doktor s námi téměř nekomunikovali. Věc se začala řešit, až když s nimi začal komunikovat můj právník, který je upozornil na neoprávněné zadržování dvou českých občanů v rozporu s nařízením ministerstva Malediv,“ doplnil český cestovatel, jemuž se home office u moře dost prodraží.

„Celá dovolená v ráji se vám změní na dovolenou v pekle. A připravte se na náklady na úhradu pobytu, které jsou extrémní 100–250 tisíc. Ubytování, náklady na nové letenky,“ vyjmenoval pan Dušan problémy, které nyní bude muset řešit, podobně jako chybějící dokumenty pro pojišťovnu.

Čechy před cestou na Maledivy varuje. Hotely podle něj hledají způsob, jak si přivydělat. Je nutné počítat s tím, že se vám pobyt může nečekaně prodloužit a prodražit. 

Ministerstvo zahraničních věcí potvrzuje, že takových případů stále přibývá. Pokud si tak ostrovní ráj přece jen nechcete odepřít, je lepší vyrazit s cestovkou a hlavně s odpovídajícím pojištěním.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 16:30 středa 21. července 2021. Anketa je uzavřena.

  • 47
  • 11
  • 10
  • 9
  • 4
  • 3