Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Komentář: Malá, odchod! Babiš ukázal, že potížisty ve vládě držet nebude

    Taťána Malá skončila, Babiš neprohrál? | foto: Facebook

    Pouhých 13 dní se ve funkci udržela dnes již bývalá ministryně spravedlnosti Taťána Malá. Po poradě s šéfem hnutí ANO a premiérem Andrejem Babišem rezignovala a na její pozici byl promptně jmenován nástupce Jiří Kněžínek. Malá by svoji pozici kvůli drtivému politickému a mediálnímu tlaku tak jako tak neustála a její odchod byl jen otázkou času. Andrej Babiš si rychlým řešením situace dále může vylepšit reputaci u voličů a zároveň vzal vítr z plachet opozici, která si z Malé udělala snadný terč.

    Opisovala a prošlo to!

    Na obhajobu Malé nutno říct, že celá kampaň vůči ní byla do značné míry přepjatá a zhysterizovaná. Zajímavé je, že vybraná média měla hned po jejím jmenování k dispozici veškeré podrobnosti o její studijní anabázi, včetně kopie kompletního znění diplomové práce, která se stala následně „mediálním hitem“.

    Pokud jde o práci věnovanou chovu králíků, která byla navíc i Mendelovou univerzitou ve svých závěrech označena jako originální, proč se nikdo důkladněji neptal vedoucího problematické práce, že takovou práci nechal projít a doporučil ji k obhajobě? Proč daný vedoucí, který příbuzné téma řešil dva roky před Malou s jinou studentkou, neupozornil na problém možného opisování nebo nedostatečného vyzdrojování, když dané téma musel dobře znát? Pokud Malá v teoretické části opisovala, měl by ji dobrý vedoucí na takovou skutečnost upozornit. Do hry dále vstupovali oponent a členové zkušební komise. Je skutečně po třinácti letech férové vozit se po Malé za to, že její práce vykazuje formální nedostatky? Nota bene v situaci, kdy o získaný titul již stejně přijít nemůže?

    Taťána Malá končí.

    Hůl na na Babiše

    Z pohledu iniciátorů celé kauzy nešlo ani tak o Malou, jako o to dostat pod tlak samotného premiéra, a to před klíčovým hlasováním o důvěře vládě. Malá byla identifikovaná jako nejslabší článek řetězu, a tak započal sběr informací z její minulosti. Přiživovat mediální popravu pak byla, pro jinak poměrně bezradnou opozici, poměrně snadná práce.

    Latentní odpor vůči Malé panoval od začátku její nominace. Valná část právnické obce i médií rozpoutala „hon na čarodějnici“. Malá vstoupila na horkou půdu, kde bez specifické autority a komplikovaných zákulisních dohod nemůže ministr prosadit a obhájit nic, ani sám sebe.

    Malá by z tohoto důvodu čelila stupňujícímu se tlaku a musela by se dříve nebo později poroučet. To si dobře uvědomoval i Andrej Babiš a pondělní tisková konference Malé ještě v roli ministryně na situaci fakticky nemohla nic moc změnit.

    Malá za ANO odstoupila, jak dopadne Poche?

    Premiér se tak namísto dalších tahanic rozhodl jednat a rozhodl se k rychlé výměně, která mu paradoxně může u veřejnosti ještě přinést další sympatie. Efektní změna Babiše opět ukázala v roli manažera, který zvládá řešit vzniklé problémy přímočaře a bez vytáček. Nebylo to poprvé, kdy se určitý ministr nominovaný za ANO projevil jako jistý druh potížisty a šéf hnutí obratem ukázal, že v zájmu zachování voličské důvěry a přízně umí konat.

    Poche je Hamáčkova sázka na nejistotu. tedy jisté je jedno. Předseda ČSSD musí Zemanovi ustoupit.

    Z ministerské výměny Babiš navíc získává cennou výhodu i v dalších jednáních s ČSSD, která opojena mediální mlhou spojenou s kauzou Taťány Malé vystupňovala požadavky a stále tvrdošíjně trvá na nominaci Miroslava Pocheho na post ministra zahraničí. Čelit úspěšně vnějším tlakům a eliminovat pnutí uvnitř vlády je základním předpokladem úspěchu premiéra a Andrej Babiš dobře ví, že celá vyřešená anabáze s Malou mu nyní přináší taktickou výhodu. Zdánlivý přešlap se mu tak nemusí vymstít, ale naopak přinést další politické body.

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 11:14 čtvrtek 8. listopadu 2018. Anketa je uzavřena.

    • Haha
      17
    • Tvl
      10
    • Trapas
      8
    • Super
      6
    • Cože
      5
    • Sladký
      5