Upřednostnila Praha bohaté před chudými? Nezachraňujme mrtvé koně, zaznělo na magistrátu

Na čtvrtečním mimořádném zasedání pražského zastupitelstva pokračovala hádka o Smetanovo nábřeží a jeho konečnou podobu. Řeč přišla také na kontroverzní podporu z programu Covid Praha, kdy magistrát finančně podpořil podle některých i ty podnikatele, kteří pomoc nepotřebovali. Zda byl dodržen zákon, zkoumalo Ministerstvo vnitra a Ministerstvo pro místní rozvoj.

Koronavirová krize dopadla tvrdě na celou Českou republiku, nejtvrději na Prahu, která se doposud nedočkala pomoci od vlády, a tak magistrát připravil vlastní program Covid Praha, jehož průběžné výsledky už vedení města zveřejnilo.

Vlnu nevole vyvolala skutečnost, že mezi podpořenými jsou často ti, kteří by bez peněz daňových poplatníků krizi přečkali, nedostalo se tak na ty nejpotřebnější.

Už minulý týden jsme psali o záchranném programu Covid Praha, o který mělo zájem už přes 157 pražských živnostníků a podnikatelů. Těm se magistrát zaručil za více než 713 milionů korun.

Podpora šla například luxusnímu pětihvězdičkovému hotelu v centru Prahy, stejně jako třeba do advokátní kanceláře, což se nelíbilo některým radním.

„Mám vážné pochybnosti, že to pomohlo lidem, kteří to opravdu potřebovali. Nevím, jestli architekti, developerské firmy nebo advokátní kanceláře potřebovali nejvíce naši pomoc,“ řekla radní Hana Kordová Marvanová.

„Myslela jsem, že podpora půjde skutečně malým a středním podnikatelům. To jsem ovšem nevěděla, že střední podnikatelé jsou definováni do miliardy obratu. Já miliardáře podporovat nechtěla,“ dodala.

Jak banka zkoumala, zda žádosti vyhoví, se bude teprve zjišťovat. Kontrolní výbor prověří, zda bylo postupováno správně. Podle ministerstev ovšem Praha postupovala v souladu se zákonem, i když na začátku panovaly pochybnosti.

„Spuštění programu jsme i přes veškerý důraz na rychlost reakce věnovali maximální pozornost. Již před podpisem jsme podmínky smlouvy a jejího uzavření prověřovali s odborem legislativy a také externími nezávislými advokáty, kteří potvrdili soulad se všemi právními předpisy. Jsem rád, že náš postup nakonec posvětila i obě jmenovaná ministerstva,“ konstatuje Karel Andrle, ředitel odboru evropských fondů pražského magistrátu.

S radní Hanou Kordovou Marvanovou měl primátor viditelný spor.

Praha do podpůrného programu vložila přes 600 milionů korun, samotné vedení města na zastupitelstvu potvrdilo, že by byla zapotřebí mnohonásobně větší částka a program nemůže podnikatele v hlavním městě zachránit.

„Pražské podnikatele nezachráníme, chceme tedy pomoci alespoň někomu. Není možné pomoci koním, kteří jsou už na začátku závodu mrtví. Nechtěli jsme narušit volný podnikatelský trh,“ hájil nastavení programu radní Vít Šimral (Piráti).

Podle zastupitelů to nejhorší Prahu čeká, v září a říjnu se začnou plnit úřady práce. Negativní byl v tomto ohledu Jiří Pospíšil (Spojené síly pro Prahu), který několikrát zopakoval, že největší „průser“ město teprve čeká a pocítíme to na podzim.

Po mnohahodinové debatě na téma pražských financí se zastupitelé pustili do hádky o osud Smetanova nábřeží.

„Já jsem se dozvěděl, jak má vypadat Smetanovo nábřeží, až z tisku, k čemu jsme teda na té radnici dobří? Ať s námi začne někdo mluvit, nebo ať zruší radnici v Praze 1. K čemu vlastně ty radnice máte, když všemu rozumíte nejlíp?“ ptal se ostře Vojtěch Ryvola, předseda dopravní komise Prahy 1.

„Všechny strany na radnici Prahy 1 se shodly, že je to špatně. Jestli jsou ty betony, nebo to bílé lego krásné, to nedokážu posoudit, ale snad už skončila v této zemi vláda jedné strany a nebude to fungovat tak, že nám diktuje jedna parta,“ pokračoval.

Zastupitelé se už dopředu dohodli, že nechtějí věnovat tématu Smetanova nábřeží více než dvě hodiny, snažili se tak být ve své kritice struční.

Smetanovo nábřeží prošlo velkou proměnou. Stavební povolení prý nebylo...

Cílem dalších podobných akcí má být lepší komunikace ze strany magistrátu nejen k městským částem, ale i k samotným občanům.

„Posunuli jsme se o malinký kousek dále. Já děkuji za to, že jsme spolu začali komunikovat. Děkuji, že v pondělí jsme společně odstranili tu velkou hanbu v podobě žluto-černých bloků. Dohodli jsme se, že o tom budeme společně mluvit,“ řekla starosta Prahy 1 Petr Hejma (STAN), který zároveň potvrdil, že městská část vyšla vstříc kavárně Slavia, aby si také dala na chodník zahrádku.

Podle radnice stále platí názor, že Smetanovo nábřeží nemá být kulturním centrem, ale naopak klidovou zónou, protože kulturní akce je možné pořádat na mnoha místech v Praze, které jsou v docházkové vzdálenosti od nábřeží, z něhož se podle Hejmy nemusí stát cirkus nebo lunapark.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 22:58 pátek 9. října 2020. Anketa je uzavřena.

  • 45
  • 27
  • 23
  • 23
  • 22
  • 22