Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Komentář: Rybičko zlatá, přeju si, aby Magistrát zákazů (ne)kázal jen vlašák a tukové rohlíky...

    Zmizí z farmářských trhů i zahraniční uzeniny a sýry? Nebo třeba olivy? Kdo určí, že ten jablečný cider je „farmářský“? | foto: Archiv

    „Pepo, opovaž se, jestli mi ho dáš do huby, tak už ti do smrti nedám pusu,“ hartusí v komedii Slunce, seno, erotika Rádlová na předsedu družstva, který chce v Itálii ochutnat mořské plody. Scénka je to vtipná, což o to. Smutné však je, že se podle ní evidentně řídí pražský magistrát, který zakázal prodej mořských plodů a ryb. Zatímco Pražané si ťukají na čelo, úředník, který dojedl vlašák a tři tukové rohlíky, si mne ruce, že vyhlášce bylo učiněno zadost.

    Asi nikdo z nás nechodí na farmářské trhy s tím, že si tam nakoupí mrkev a celer s příběhem a rodokmenem, který sahá až do 10. století. Nebo že po párcích, které zmizí z pultu za dvě hodiny, zázračně zhubne, protože je uzenář dělal s láskou.

    Ne tak na pražském magistrátu. Ten po x letech zakázal prodej mořských plodů a ryb, protože nejsou dostatečně „farmářské“. Úředníkům vadí, že z evropských moří na pult stánku na Kulaťáku „připluly“ přes velkoobchodní řetězec.

    To je ale šlendrián, což? Že stánkaři chtěli zákazníkům dodat co nejčerstvější ryby a mořské plody, které – světe, div se – ve vnitrozemském Česku nabízejí hlavně velcí hráči. Na magistrátu si zjevně představují, že prodejce a kuchař v jedné osobě sedne ve čtvrtek do auta, jede přes půl Evropy nakoupit „čerstvé ryby“ do chorvatského Splitu, hodí je do chlaďáku a jede zpět, aby byl v sobotu ráno nastartován na značce a připraven na lačné zákazníky. 

    Proti nařízení, kvůli němuž Pražané (a nejen oni) už měsíc marně vyhlížejí stánek s grilovanými kalamáry nebo čerstvými ústřicemi, se okamžitě zvedla vlna nevole.

    Protestují místní i přespolní, zákazu si ale všímají i radní dotčené městské části. 

    „Proti nařízení magistrátu se budeme aktivně bránit. Myslím, že je každému jasné, že tuňák z trhů nebyl vyloven ráno v třeboňském rybníku Svět a že řecké olivy nepocházejí z jižní Moravy,“ slíbil místostarosta Prahy 6 Jan Lacina.

    Podle údajů Českého statistického úřadu se spotřeba pohybuje v posledních letech kolem 5,5 kilogramu ryb na osobu ročně. Podle Rybářského sdružení ČR činí aktuální světová spotřeba 16 kilogramů ryb na osobu, v EU 11 kilogramů rybího masa na osobu.

    „Naše domácí spotřeba ryb je hluboce pod evropským průměrem,“ uvedl zástupce ředitele sdružení Martin Urbánek. Magistrát, který by tu měl být pro lidi, tak jedná proti jejich zájmům i proti doporučení lékařů a výživových poradců.

    Vadí, že ryby na trh „nepřijely“ na kole nebo je nepřinesl čáp či pelikán, aby měly co nejmenší uhlíkovou stopu? Úředníkům se nelíbí, že u stánku Marka Šuta byla každou sobotu fronta? Že se ryby a mořské plody naučily jíst i malé děti, které daly vale hranolkům a pizze?

    Má to logiku? Ne, nemá!

    Zmizí teď olivy, zahraniční sýry, uzeniny, řezané květiny nebo směsi ořechů ze zemí s tropickým klimatem? Zakážou snad prodejce ze zahraničí, protože to nejsou „čeští farmáři“ s rukama od hlíny černozemí v Polabí?

    Hodně otázek, na které by měl odpovědět pražský magistrát. Ten se ohání vyhláškami a směrnicemi, v nichž pro selský rozum není místo.

    Ani drobným písmem pod čarou.

    A tak se rozběhne právní kolečko.

    „Nechali jsme si vypracovat právní analýzu, zda existuje definice farmářských trhů, na kterých mají být jen lokální potraviny. Podle toho budeme s magistrátem vyjednávat,“ uvedl mluvčí Prahy 6 Ondřej Šrámek. 

    Tak si držme palce, aby se na trhy zase vrátily ryby, mořské plody a s nimi rozum, každý přece ví, že konzumace ryb prospívá mozku. A aby se na magistrátu konečně přejedl ten vlašák...

    Fotogalerie

    Chcete, aby se na farmářských trzích dál prodávaly mořské ryby a plody i přesto, že nejsou lokální?
    Hlasuj 180
    Ano
    Hlasuj 54
    Ne
    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 12:13 sobota 21. března 2020. Anketa je uzavřena.

    • Haha
      63
    • Trapas
      52
    • Super
      51
    • Sladký
      47
    • Tvl
      46
    • Cože
      45
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...