Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    „Písmo bude bílé a heterosexuální,“ vtipkoval Hřib. O miliardách za most se bavit nechtěl

    Zdeněk Hřib během zasedání pražského zastupitelstva | foto: Autor: Magistrát HMP

    I přes intenzivní druhou vlnu šíření koronaviru se v Praze uskutečnilo 20. jednání Zastupitelstva hlavního města Prahy. Vládnoucí koalice v hlavním městě hned v úvodu ukázala, že tím nejzajímavějším z celého jednání bude možná nakonec to, o čem se debatovat ani nebude. Zastupitelé odmítli zařadit na program bod týkající se rekonstrukce Libeňského mostu. Ta se měla podle opozice zdražit téměř dvojnásobně na tři miliardy korun. Jednání vedl tradičně primátor Zdeněk Hřib, který na sebe opět strhl pozornost svým chováním.

    Zastupitelstvo oficiálně začalo v 8:30 a slovy primátora Zdeňka Hřiba bylo vše z hygienického pohledu v pořádku. „Máme tady vysoké stropy a respirátory, tak je to v pohodě,“ řekl primátor.

    Veřejnost byla vyzvána, aby zasedání zastupitelů sledovala online. A od začátku skutečně bylo co sledovat. Politici se zasekli ještě před schválením programu. Opozice chtěla dodat bod týkající se Libeňského mostu a také toho, jak magistrát komunikuje s městskými částmi dopravní omezení. Oba body ale koalice odmítla zařadit na program.

    Místostarosta Prahy 11 Ondřej Prokop (ANO) chtěl jednat o tom, proč se cena opravy Libeňského mostu zvýšila z 1,6 miliardy korun na 3 miliardy. „Věřím tomu, že určitě nemáte co skrývat. Já jen chci, aby tady zaznělo na mikrofon, kolik to bude stát a jaké jsou termíny. Je to miliardová investice z peněz Pražanů, tak by bylo dobré, kdyby to slyšeli,“ řekl Prokop směrem k náměstkovi pro dopravu Adamu Scheinherrovi.

    Podle Scheinherra není o čem mluvit. K rekonstrukci mostu, který je v havarijním stavu, se podle něj přidají další finančně náročné práce, jako je cyklostezka nebo protipovodňová opatření. O tom všem již jednotlivé městské části vědí a není to třeba opakovat. Cena opravy mostu podle něj bude 400 milionů, což bylo ihned podrobeno kritice.

    „A to máte jakou křišťálovou kouli, když tohle tvrdíte? Vždyť se to ještě ani nesoutěžilo, tak jak můžete říci cenu?“ podivoval se Prokop.

    „Ano, máte pravdu, ještě to soutěženo nebylo, ale opíráme se o odhad projektanta,“ doplnil Scheinherr.

    Tomu oponoval Ondřej Martan (ODS) a připomenuta byla ubytovna Sandra na Opatově. Tam se původně cena odhadovala na 180 milionů korun s tím, že smluvená cena byla přes 300 milionů, ale nyní se náklady blíží k 500 milionům.

    Symbolicky celou rozpravu k tomuto navrhovanému bodu programu udělal primátor Zdeněk Hřib. Jakmile dostal slovo po opozičních zastupitelích, nahlas si do mikrofonu zívl. Předmluva skutečně k ničemu nevedla a koalice hlasováním odmítla bod na program zařadit.

    „Do programu se nedostal ani bod k Libeňskému mostu, kde jsme se chtěli ptát třeba na to, proč rekonstrukce bude stát 3 miliardy místo 1,6. Zdrželo se 32 zastupitelů. Opozice nemá možnost se na tyto důležité věci ptát, není to poprvé,“ postěžoval si Tomáš Portlík (ODS).

    Povinnou koordinaci magistrátu s městskými částmi vedení města odmítlo. Už ze...

    Hlasování přineslo ještě jednu bizarní scénku. Alexandra Udženija si stěžovala na hlasovací tabuli, kde byla jména zastupitelů zobrazena zelenou barvou místo tradiční bílé. „Já tedy nevím, jestli je to nějaká vaše transparentní novinka, ale je to velmi matoucí. Nemohlo by to být prosím tak, jako je to vždy?“ zeptala se Udženija Hřiba.

    „Nevím, jestli je to možné teď změnit.. Prý ano, je to možné. Tak prosím vydržte, bude to bílé a heterosexuální,“ odpověděl primátor, který si se členkou konzervativní ODS dlouhodobě příliš nenotuje.

    Nebylo to naposledy, co se řešila technika. Ačkoliv žijeme v 21. století a magistrátu šéfují Piráti, už na minulém zasedání vzbudilo velký posměch to, jak je zařízeno hlasování zastupitelů, kteří nejsou přímo v sále, ale jednají na dálku. Vše se řešilo kusy papíru, na něž politici napsali ano či ne a zvedali je na kameru ve chvíli, kdy k tomu byli vyzváni.

    Zdeněk Hřib během zasedání pražského zastupitelstva.

    Ještě hůře dopadlo spojení se starostou Prahy 1 Petrem Hejmou. Signál byl výrazně opožděný, a tak komunikace s primátorem Hřibem nebyla vůbec možná. Zastupitelé slyšeli, že starosta dostává odpovědi se zhruba půlminutovým zpožděním. Vše bylo tak bizarní a nepovedené, že nakonec Hřib skončil s hlavou v dlaních. Hejma raději uvedl, že se do sálu dostaví osobně.

    Ještě před řešením programu opozice zamítla jednání o tom, že by mělo město lépe informovat jednotlivé městské části o dopravních uzavírkách. Adam Scheinherr uvedl, že to podle něj není potřeba, jelikož současný stav je dostačující.

    Nutno připomenout, že Praha 1 se v minulosti ohradila, že nevěděla o uzavírce Smetanova nábřeží, Praha 4 pak o Chodovské ulici.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 23:34 pátek 12. února 2021. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      74
    • Tvl
      21
    • Sladký
      19
    • Super
      18
    • Haha
      17
    • Cože
      17