Nezvládáme uprchlíky a vy řešíte názvy ulic? Opozice tepe pražský magistrát kvůli Korunovační

Už tento čtvrtek se pražští zastupitelé sejdou, aby projednali postup při zvládání uprchlické krize z Ukrajiny. Řeč přijde i na poslední dny propírané přejmenování ulice Korunovační, kde sídlí ruská ambasáda. Podle opozice ale magistrát trápí úplně jiné problémy, třeba chaotická komunikace s městskými částmi.

S nápadem přejmenovat část Korunovační ulice přišla pražská TOP 09, záměr oznámil její radní Jan Chabr. Podpory se mu dostalo také od samotného primátora Zdeňka Hřiba.

„Vítám a podporuji návrh přejmenovat ulici u ruské ambasády z Korunovační na Ukrajinských hrdinů. Neuvěřitelnou odvahu ukrajinských bojovníků, kteří už skoro měsíc brání svoji vlast před bezprecedentní agresí ruského diktátora Vladimira Putina, je namístě náležitě ocenit,“ uvedl Hřib.

Primátorovi se líbí vidina toho, že ruská ambasáda v takovém případě bude mít na výběr ze dvou možností, kterou adresu si zvolí za svoje oficiální sídlo.

„Buď právě Ukrajinských hrdinů, nebo Náměstí Borise Němcova, jehož název připomíná památku zavražděného ruského opozičního politika a významného kritika Kremlu,“ vysvětluje spokojeně.

Iniciativa magistrátní koalice se ale nezamlouvá opozičním zastupitelům, podle nichž zatím pražské vedení v čele s primátorem neodvádí v otázce uprchlické krize dostatečnou práci.

„Myslím, že teď mají k řešení důležitější věci než přejmenovávání ulic. Kdyby se věnovali tomu, jak se postaráme o lidi, kteří prchají před válkou, udělali by mnohem lépe. Zatím předvedli jednu velkou nulu. Přemýšlí akorát nad tím, kde by se mohli vyfotit,“ nelíbí se zastupitelce Alexandře Udženija (ODS).

Alexandra Udženija je ostrá dáma z ODS.

Ta je zároveň i starostkou Prahy 2 a jako taková vede s magistrátem boj kvůli ubytovávání uprchlíků. 

Nelíbí se jí, že magistrát tlačí na jejich umisťování do školních tělocvičen, kde sice mohou na den nebo dva složit hlavu, ale rozhodně tam nemohou týdny či měsíce plnohodnotně žít.

„Je to šílené, od magistrátu jsme se nedočkali žádné pomoci. Teď na nás jako na dvojku řvali, že neubytováváme uprchlíky v tělocvičnách. Já jim jasně řekla, že je prostě v tělocvičnách ubytovávat nebudu, pokud to nebude krajně nutné. Raději poskytneme byty, ubytovny, domluvíme se s charitami,“ kroutí hlavou Udženija.

Celá pražská ODS proto apeluje na primátora, aby se na čtvrtečním zastupitelstvu projednával hlavně způsob intenzivní komunikace mezi Prahou a jejími městskými částmi. 

Chtějí také, aby se řešily možnosti využití městského majetku, tedy především magistrátních bytů v pomoci uprchlíkům.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 23:30 středa 20. července 2022. Anketa je uzavřena.

  • 50
  • 25
  • 18
  • 16
  • 14
  • 12