Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Magistrátní experti pokračují v šikaně pražských řidičů. Z automobilistů budou vyvrhelové

    Kolona v centru Prahy | foto: Expres.cz

    Pražané stále slýchají z úst zastupitelů, že nemají nic proti řidičům a jen se snaží zlepšit podmínky života v hlavním městě. Se stejnou pravidelností jako své kroky obhajují, magistrát produkuje rozhodnutí, která vedou k jedinému cíli. Znechutit lidem používání auta ve městě za každou cenu. Aktuálně se řeší doprava směrem na Vypich od Břevnovského kláštera, kde řidiči přišli o jeden jízdní pruh.

    Mluvit o krocích pražského magistrátu jako o šikaně řidičů se podle náměstka pro dopravu Adama Scheinherra nedá. On sám to odmítá a na posledním zastupitelstvu žertoval, že má také řidičský průkaz, proč by tedy řidičům úmyslně škodil?

    Co jsou podobná ujištění platná, když o několik týdnů později zveřejní město dokument, který má být vizí dopravy v Praze a na automobilisty se v něm zřejmě zapomnělo. Pokud už zazní slovo automobil, většinou je doplněno slovy jako zklidnění, odstranění či přesunutí.

    Pokud máte nervy jezdit autem, případně jste k tomu nuceni kvůli práci, což zřejmě zastupitelům nikdo nevysvětlil nebo je jim to upřímně jedno, připravte se na další způsoby, jak si na vás město došlápne.

    Nový kamerový systém bude dohlížet na dodržování omezení, jichž v Praze stále přibývá a vyznat se v nich už je kolikrát nemožné.

    Debata o zklidňování dopravy v centru opět svádí k debatě o Smetanově nábřeží. Tam je asi nejlépe vidět, jak tato strategie funguje. Místo nejrychlejšího přejezdu musejí řidiči volit delší trasu, místo jízdy po nábřeží si to namíří do míst, kde bydlí lidé a kde se snáze tvoří dopravní komplikace.

    Řidiči jako nepřítel číslo jedna

    Proč by tohle mělo dopravu zklidňovat, když všichni vidí, že se jedná jen o přesunutí problému? Plán je jednoduchý, hlučná auta pod okny rezidentů nikoho nepotěší a naštvanost lidí bude stoupat.

    Poté přijdou na řadu politici, jako je například Pavel Čižinský, který lidem slíbí, že od jejich domovů ty čtyřkolové bestie vyžene. Že je tam Praha sobě vedená jeho bratrem nahnala, tím už se nepochlubí.

    Taxikáři blokují pražskou magistrálu. Protestují proti rozhodnutí magistrátu o...

    Pokud by někdo stále pochyboval o tom, že jsme svědky nepřiznané, přesto intenzivní války mezi řidiči a vedením města, je tu krátký úryvek rozhovoru, který dal náměstek Scheinherr pro server Flowee.

    Městu se hlavně vyhnout

    Redaktor se náměstka dotazoval na možný negativní dopad zdražování MHD v kontextu toho, kolik lidí bude v Praze jezdit autem.

    „Neberu dopravu jako konflikt mezi auty, chodci a cyklisty. My zkrátka podporujeme to, aby se ve městě dalo žít, dýchat a chodit, a zároveň to, aby se to město dalo nějak objet,“ řekl Scheinherr, který proti řidičům „skutečně nic nemá“, jen chce, aby se Praze vyhýbali.

    Patříte-li mezi ty, kteří musejí jezdit autem i ve městě, máte smůlu. Podobně jako řidiči, kteří musejí využívat trasu na Vypich. Ze dvou pruhů už je jen jeden. Stačí si počkat na pořádné „zašpuntování“ dopravy, což bude možné voličům předložit jako důkaz toho, jak je to s řidiči v Praze neudržitelné.

    Magistrátní metoda cukru a biče

    Zastupitelé věří, že metodu cukru a biče ovládají dokonale. Město řidičům „sebere“ Smetanovo nábřeží (teď kus, příště už celé), ale podle primátora Zdeňka Hřiba tím obyvatelé získají skvělé místo k příjemnému posezení.

    Pražané si jistě pamatují, když byla řidičům vystavena stopka v okolí magistrátu. Parkoviště na Mariánském náměstí nahradila pěší zóna, zeleň a mobiliář.

    „Do ulic patří život Pražanů. Proto mám radost, že se z parkoviště na Mariánském náměstí stane opravdové náměstí, kde se lépe dýchá a maminky, senioři nebo návštěvníci přilehlých institucí mohou chvíli spočinout v rušném centru. Věřím, že tuto proměnu veřejného prostoru přímo před Městskou knihovnou, Národní knihovnou a budovou radnice Pražané ocení,“ radoval se loni Pavel Čižinský.

    Ze změny si těžkou hlavu nedělali ani další politici. Místo parkování přímo před radnicí si našli místa v modré zóně, kde zabrali místa rezidentům.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 23:26 středa 9. prosince 2020. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      62
    • Super
      31
    • Haha
      17
    • Cože
      17
    • Tvl
      16
    • Sladký
      14
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...