Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Co tam dáme zítra? Pražský magistrát je mistrem světa ve vyvěšování vlajek, která bude další?

    Hlavní město Praha v pondělí vyvěsilo historickou červeno-bílou běloruskou vlajku, čímž chtělo vyjádřit podporu občanům Běloruska. Vyvěšování vlajek se stalo populární politikou současného vedení města. Za dobu vládnutí této koalice už na balkonu vlála celá řada praporů. Na kolik z nich si pamatujete a na kolik jsme ve svém výčtu nakonec zapomněli?

    „Stojíme za svobodným Běloruskem a demokratickými hodnotami. Oceňuji, že na vyvěšení historické běloruské vlajky panuje v koalici všeobecná shoda, a tak jsme mohli neprodleně reagovat na aktuální dění. Na podporu běloruských demonstrantů jsme také v pátek a v sobotu nasvítili Petřínskou rozhlednu na červeno-bílo,“ řekl primátor Prahy Zdeněk Hřib (Piráti), který ocenil, že jeho kolegové nebránili vyvěšení historické vlajky.

    V koalici to není nic nového, vlajky jsou jednou z mnoha zálib současného vedení města. Vždyť to není tak dávno, co Pražanům nad hlavami vlála duhová vlajka podporující homosexuály a odkazující na probíhající Prague Pride.

    „Vůči násilí na lidech, kteří chtějí svobodu pro sebe a své děti, nesmíme zůstat lhostejní. Dnešním vyvěšením běloruské vlajky chceme vyjádřit solidaritu a podporu běloruskému lidu na cestě k demokracii,“ řekla radní pro kulturu a cestovní ruch Hana Třeštíková (Praha sobě), která za necelý měsíc pomáhala vyvěsit už třetí vlajku.

    Tři dny před vyvěšením praporu homosexuálních menšin magistrát sáhl po romské vlajce. 

    „Mezinárodní den romského holokaustu, který připadá na neděli, je vzpomínkou na všechny tyto oběti a také symbolickým mementem hrůz, které se před více než 75 lety odehrály a které se už nikdy nesmí opakovat. Nenávist a strach nesmí řídit naše rozhodnutí a životy. Na to bychom měli myslet i v dnešní době, obzvláště pak v situacích, kdy naše společnost stále toleruje projevy extremismu a rasové nesnášenlivosti,“ uvedla na konci července na sociálních sítích Třeštíková.

    Vedení města tentokrát s černou vlajkou, která měla symbolizovat černý den...

    Pestrobarevným vlajkám koncem května předcházela černá, která neodkazovala na úmrtí významné osobnosti, ale měla odkazovat na potenciálně černý den pro všechny samosprávy v zemi.

    V polovině května si Pražané mohli lámat hlavu nad hodně netradiční standartou. Červeno-zelené logo na bílém poli mělo odkazovat k Mezinárodnímu dni rodiny.

    Tentokrát vlajka na podporu rodin.

    „Je to vyjádření respektu k rodinám v širokém slova smyslu, které nesou obrovský díl zátěže za současné situace,“ uvedl náměstek primátora Petr Hlaváček.

    V březnu došlo na vlajku Tibetu.

    Ta se za vlády Adriany Krnáčové na magistrátu nevyvěšovala, ale Zdeněk Hřib tuto příležitost k dalšímu pózování na balkonku odmítnou nemohl. Tehdy si nevystačil jen s vlajkou, ale svůj outfit doplnil také o šálu, již obdržel od předsedy tibetské exilové vlády.

    PR poradci primátora Hřiba mají občas hodně bizarní nápady.

    Jen o pár týdnů později po tibetské vlajce dostal prostor prapor NATO.

    Na magistrátu nemohla chybět ani vlajka NATO.

    Přestože nemá současné vedení města se svou zálibou ve vlajkách konkurenci, podobná gesta solidarity nebo způsoby vymezení se používaly i předchozí vlády.

    S vlajkami na pražském magistrátu si hrál také tehdejší primátor Tomáš Hudeček.

    Bývalý pražský primátor Tomáš Hudeček například rád vyvěšoval vlajku Ukrajiny.

    „Jedná se o symbolické gesto u příležitosti připomenutí přesně šestiměsíčního výročí prvních občanských nepokojů na kyjevském Majdanu. Rádi bychom touto cestou vyjádřili solidaritu s prodemokraticky a proevropsky orientovanými účastníky hnutí a současně víru v naději na zlepšení situace po blížících se prezidentských volbách,“ uvedl tehdy Hudeček.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 15:32 středa 16. prosince 2020. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      53
    • Haha
      35
    • Super
      34
    • Tvl
      27
    • Cože
      25
    • Sladký
      25