Magistrát ukázal, komu rozdává miliony. Zachraňuje pětihvězdičkový hotel i advokátní kancelář

Pražský magistrát zveřejnil seznam žadatelů, s nimiž podepsal záruky za 713 milionů korun. O záchranný program Covid Praha mělo zájem už přes 157 pražských živnostníků a podnikatelů, které zasáhla opatření proti koronaviru. O peníze si řekl například luxusní pětihvězdičkový hotel v centru Prahy. Peníze z městského rozpočtu dostane i advokátní kancelář.

Českomoravská záruční a rozvojová banka (ČMZRB) vyhodnotila už 179 žádostí pražských podnikatelů. U 126 žadatelů došlo k podepsání smlouvy. Podle magistrátu banka vzhledem k dosavadnímu vývoji hodnocení očekává, že nejpozději do konce června bude mít všechny žádosti vyhodnoceny a dostane se finanční podpory všem oprávněným žadatelům.

„Od prvopočátku byl program Covid Praha připravován tak, abychom mohli zveřejnit seznam žadatelů o podporu. Jsme rádi, že se to ve spolupráci s ČMZRB podařilo a dnes zveřejňujeme seznam prvních 126 žadatelů. K této záležitosti přistupujeme odpovědně a transparentně,“ uvedl primátor města Zdeněk Hřib (Piráti).

Magistrátem zveřejněný seznam zájemců obsahuje informaci o tom, kolik milionů jim bylo schváleno.

„I díky požadavku na předjednaný úvěr u komerční banky probíhá hodnocení žádostí pražských podnikatelů o poznání rychleji, než je tomu v obdobném programu Covid II. Hodnocení žádostí je absolutně nezávislé na vůli hlavního města nebo kohokoliv dalšího. ČMZRB posuzuje splnění nastavených podmínek, jako je například velikost podniku nebo úvěrovatelnost. Pokud žádost podmínky naplňuje, obdrží záruku. My sami seznam podpořených podnikatelů vidíme poprvé a nemáme ani možnost hodnocení nijak ovlivňovat,“ vysvětluje radní pro podporu podnikání Vít Šimral, který si uvědomuje, že někteří žadatelé mohou být pro veřejnost se svou žádostí kontroverzní.

Částku 12 milionů korun dostal například luxusní hotel Paříž Praha, který se chlubí pětihvězdičkovým standardem. Schválených 12 milionů je nejvyšší částka, kterou mohli žadatelé dostat.

Do záchranného programu Covid Praha se přihlásil i luxusní hotel Paříž.

Peníze Pražanů dostane také advokátní kancelář Arrows Praha. 

„Působíme primárně v Praze, ale i v celé střední v Evropě v rámci naší vlastní mezinárodní právní sítě. V rámci celé ČR jsme jedna z největších poradenských firem vůbec. Jsme unikátní tím, že poskytujeme komplexní rozsah právních, daňových a účetních služeb pod jednou střechou. V minulých letech jsme od roku 2015 pravidelně ocenění v soutěži Právnická firma roku,“ chlubí se kancelář na svých stránkách. Ze záchranného programu jim bylo poskytnuto 4,8 milionu korun.

„Pražští podnikatelé neměli přístup k vládnímu programu Covid II, a proto hlavní město Praha zřídilo vlastní formu podpory Covid Praha. Stále trvá, že i tento program je nedostatečný, protože poškozených živnostníků, malých a středních podnikatelů jsou desetitisíce. Praha ale na rozdíl od vlády přistupuje k pomoci podnikatelům transparentním způsobem,“ dodává Jiří Pospíšil, předseda klubu Spojené síly pro Prahu.

Finanční pomoc míří i do leasingové společnosti Vltavín, která dostane 12 milionů korun, stejně jako reklamní agentura Euro-Agency.

„Program Covid Praha byl spuštěn jako reakce hlavního města na palčivou potřebu pražských podnikatelů vykrýt nedostatek finančních prostředků během epidemie. Na rozdíl od podnikatelů ze zbytku republiky neměli pražští podnikatelé přístup do záručního programu Covid II. Metropole k tomu vyčlenila maximální možné finanční prostředky z operačního programu ‚Praha – pól růstu ČR‘ původně vyhrazené na inovace, a to ve výši 600 milionů korun. Díky multiplikačnímu efektu je možné zaručit úvěry za cca 1,4 miliardy korun,“ stojí ve zprávě pražského magistrátu, který kompletní seznam podepsaných smluv zveřejnil na svých stránkách.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 21:38 středa 30. září 2020. Anketa je uzavřena.

  • 113
  • 42
  • 39
  • 38
  • 34
  • 30