Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Nabídka, která se neodmítá? Magistrát hledá dva roky svého šéfa, zkusí to zase Krnáčová?

    Primátorka Adriana Krnáčová | foto: Jiří Pitrof

    Praha vypsala výběrové řízení na ředitele Magistrátu hlavního města Prahy. Podle primátora se jedná o zajímavou pozici a nabídku, která nepřichází každý den. Ve skutečnosti magistrát hledá svého šéfa už téměř dva a roky a v předešlých výběrových řízeních město řešilo nedostatek zájemců. Ještě v lednu se na pozici hlásila i bývalá primátorka Adriana Krnáčová.

    Pražský magistrát zaměstnává přes dva tisíce úředníků, ale svého ředitele hledá už téměř dva roky. Naposledy tuto pozici zastávala Martina Děvěrová, již tehdy odvolala bývalá primátorka Adriana Krnáčová (ANO).

    Od té doby se vedení města snaží na uvolněnou pozici někoho dostat, ale zatím neúspěšně. Posledního výběrového řízení se účastnila již zmíněná Krnáčová, která neuspěla.

    „Věřím, že se na tuto zajímavou pozici přihlásí dostatek kvalitních uchazečů. Není to rozhodně nabídka, která by chodila každý den. Jsem přesvědčen, že možnost podílet se na řízení největšího města v České republice bude pro mnohé velkou výzvou. Na všechny uchazeče se těším, v otevřeném výběrovém řízení vybereme toho nejlepšího kandidáta, který bude pro město přínosem,“ vyjádřil se k vyhlášení výběrového řízení Zdeněk Hřib (Piráti).

    I když zní nabízená pozice lákavě, magistrát si stěžuje na nedostatek zájemců. Když nezafungovalo výběrové řízení v létě roku 2019, sdělil mluvčí města Vít Hofman, že se magistrát znovu pokusí najít ředitele na podzim.

    To, aby se přihlásilo více uchazečů, měla zajistit lepší medializace.

    Ta zafungovala a do výběrového řízení se v říjnu přihlásila také Adriana Krnáčová, lepší medializaci si v tu chvíli zřejmě magistrát ani nemohl přát.

    Bývalá primátorka se dostala do užšího výběru kandidátů, ale ve druhém kole měla údajně ignorovat pozvání na povinný test.

    „Nikdo se neozval a teď najednou čtu v médiích, že jsem se nedostavila kvůli tomu, že jsem byla v zahraničí. Ano, byla jsem pryč, když mě nikdo nepozval,“ stěžovala si Krnáčová pro Aktuálně.

    Za svůj největší úspěch považuje Krnáčová Lítačku, která nahradila předraženou Opencard.

    Podle některých zdrojů komise zvažovala, že Krnáčové nabídnou nový termín, ale politici z vládní koalice byli proti.

    Komise, kterou vedl samotný primátor Hřib, je vždy vázána mlčenlivostí a jednotlivé žadatele o pozici nijak nekomentuje.

    „Ředitel magistrátu je manažerem velké organizace, který organizuje, rozhoduje, pracuje s informacemi, komunikuje, motivuje, vede a koordinuje úředníky. (...) Z toho důvodu je ředitel významnou osobností jednak z pohledu fungování veřejné správy jako takové, ale i z pohledu rozvoje celého hlavního města,“ stálo v oficiálním vyjádření, když magistrát na začátku roku oznamoval, že s volbou neuspěl.

    Pokud Adriana Krnáčová stále cítí křivdu ohledně kontroverze s neúčastí na povinných testech v rámci výběrového řízení, může své štěstí zkusit znovu.

    Hlavní město musí doufat, že po dvou letech konečně dokáže zvládnout výběrové řízení na pozici jednoho z nejdůležitějších úředníků v Praze.

    Do výběrového řízení se může přihlásit uchazeč s vysokoškolským vzděláním v magisterském studijním programu s doloženou praxí ve veřejné správě.

    Předpokládány jsou manažerské dovednosti a schopnost samostatného rozhodování a řešení problémů, také etická a morální integrita spolu s profesionálním přístupem a otevřeností.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 15:35 pátek 2. října 2020. Anketa je uzavřena.

    • Haha
      39
    • Trapas
      36
    • Cože
      34
    • Tvl
      34
    • Sladký
      32
    • Super
      31