Radila, jak nenávratně zničit Churchillovu sochu. Lidé teď pro kurátorku žádají vyhazov

Na Twitteru radila lidem, jak nenávratně poškodit sochy historických osobností spjatých s otrokářstvím nebo rasismem. A jako další cíl Madeline Odentová vytyčila památník Winstona Churchilla. Kdyby šlo o levicovou aktivistku, nebylo by na tom nic zvláštního. Jenže ona je kurátorkou Roystonova muzea v Hertfordshiru a právě její vyhazov z této pozice žádají lidé v internetové petici.

„Je extrémně obtížné odstranit tuto chemikálii, jakmile je aplikována. Lze to udělat, ale ta chemikálie je superkarcinogenní, takže se to děje zřídka. My jsme nenašli způsob, jak artefakty, které jsou takto poškozeny, obnovit,“ psala na Twitteru Odentová k běžně dostupné chemické látce.

A hned v dalším příspěvku oznámila, že je třeba se zaměřit na pomníky rasistů, a přidala fotografii Winstona Churchilla.

Její slova vyvolala poprask proto, že pracuje jako kurátorka Roystonova muzea v Hertfordshiru. Čili odporným způsobem zneužila svých znalostní práce s historickými artefakty.

O protekční aktivistku, dceru ředitele univerzity liberálního umění ve Virginii, se rázem začala zajímat policie. Její chování odsoudila také městská rada. Žádné další informace ale o Madeline Odentové nejsou a zdá se, že na své pozici kurátorky muzea zůstává.

Madeline Odentová, kurátorka Roystonova muzea v Hertfordshiru, vyzývala na svém Twitteru k ničení soch W. Churchilla.

A to se vůbec nelíbí široké veřejnosti, která ji od začátku za její nabádání k odpornému trestnému činu ostře kritizovala.

Na internetu se tak objevila petice, která žádá okamžitý vyhazov Odentové z práce v městském muzeu. 

„Její tweety jsou jasným podnětem pro demonstranty, kteří už se začali zaměřovat na sochy umírněných historických postav, které ani žádné otroky nevlastnily, jako jsou Robert Peel a William Gladstone, k použití chemických metod k nevratnému poškození památek. V jejích příspěvcích jsou konkrétně uvedeny sochy Winstona Churchilla a Cecila Rhodese,“ píše v petici její zakladatel.

„Vzhledem k současné vlně politicky motivovaných a nezákonných útoků na britské památky se domnívám, že by bylo nevhodné, ne-li nezodpovědné, aby Madeline Odentová pokračovala v péči o dědictví tohoto národa, a proto by měla být Roystonovým muzeem ze svého postu odvolána,“ dodal.

Madeline Odentová

Petice nasbírala ke středečnímu dni skoro 750 podpisů, za cíl si vytyčila tisícovku.

„Její chování je nechutné. Nemělo by jí být vůbec dovoleno pohybovat se kolem historických artefaktů, protože je evidentně odhodlána zničit vše, s čím nesouhlasí. Nechutná žena,“ ulevila si jedna ze signatářek petice.

„Byl jsem šokován a znechucen tím, že osoba pověřená muzeem může být tak neuctivá vůči zemi, která jí dala vysokoškolské vzdělání. Madeline Odentová by měla dostat vyhazov a nikdo by ji neměl nikdy nechávat samotnou s historickými artefakty,“ přidal se další.

Petici za odvolání Madeline Odentové můžete elektronicky podepsat ZDE.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 14:33 čtvrtek 29. října 2020. Anketa je uzavřena.

  • 80
  • 38
  • 34
  • 33
  • 33
  • 33