Ostrov věčného jara je sakra hornatý: Rovinu na Madeiře najdete jen na letišti

I když nehoda autobusu s 55 německými turisty, který se zřítil ve městě Canico, dopadla velmi tragicky, zahynulo při ní 29 cestujících, k podobným incidentům na Madeiře dochází jen velmi zřídka. A to i přes to, že řídit na místních silničkách a hlavně v náročném terénu je vpravdě husarský kousek. Rovnou plochu tu totiž najdete jen na letišti a nedaleko zbudované přistávací dráze.

Nedaleko metropole Funchal se nachází jedno z dvaceti nejnebezpečnějších letišť světa, ani tady ale turistům nebezpečí nehrozí, létají sem pouze zkušení piloti, kteří si se svízelnými podmínkami a náročným reliéfem umějí poradit.

Existují tisíce důvodů, proč si vybrat právě Madeiru. Kromě hor a přírodních scenérií oplývá ostrov také příjemným podnebím po celý rok, těšit se můžete i na vřelé přivítání místních, kteří vás naladí na tu správnou pohodu, bezpečí a jistotu.

To se vám bude hodit, zvláště když se rozhodnete po ostrově jezdit vypůjčeným vozem. Místní silnice jsou křivolaké, časté převýšení, tunely i jízda na kraji útesu řidičské schopnosti rozhodně prověří...

Souostroví vulkanického původu má mnoho poetických pojmenování. Přezdívky jako ostrov věčného jara, ostrov květů nebo zelená perla Atlantiku nejsou daleko od pravdy a vystihují přírodní bohatství, které nemá široko daleko obdoby.

Šťavnaté hory, vodopády i bohatou květenu byste na nedalekých Kanárských ostrovech nebo třeba v Maroku, od nějž je Madeira vzdálená zhruba 580 kilometrů, hledali marně. Sopečný původ dělá z tohoto koutu světa velmi různorodý ostrov mnoha tváří

Těšte se na krajinu podobnou Jižní Americe, Skotsku či Novému Zélandu. Na pobřeží se rozkládají přímořská městečka i dramatické útesy. Většina ostrova má reliéf vysokých hor sahajících do mraků a hlubokých údolí, jimiž protékají říčky s vysokými třpytivými vodopády padajícími  do oceánu. Mlha a pasoucí se krávy a ovce, strmé kopce upravené na terasovitá políčka nebo lesy tvořené staletými stromy. 

Madeiru si užijete, i když zatáčky tu mají sakra ostré...

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 18:30 pátek 16. srpna 2019. Anketa je uzavřena.

  • 17
  • 13
  • 13
  • 13
  • 12
  • 12