Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Většina policistů jsou spíš sekretářky. Češi z cizinecké legie o volbách, Macronovi a muslimech

    Francouzské prezidentské volby jasně vyhrál centristický kandidát Emmanuel Macron, který v dnešním druhém kole porazil krajně pravicovou političku Marine Le Penovou. Co si o volbách myslí Češi, kteří prošli elitní jednotkou?

    Je to jako vybírat mezi morem a cholerou, řekl před volbami legionář Patrik Klán. Podle něj zdaleka podpora Macrona nebude tak velká, jak se všude uvádí, předpovídal. Macron nakonec získal okolo 65 procent hlasů, zatímco Le Penová přibližně 35 procent. Devětatřicetiletý někdejší ministr hospodářství se tak stane nejmladším prezidentem v novodobé francouzské historii.

    Podle legionáře Klána měla Le Penové nahrát nízká volební účast Francouzů, která byla nejnižší za poslední roky, k urnám dorazily zhruba tři čtvrtiny voličů. Podobně jako my mají teď třídenní volno, mnoho z nich si myslí, že už to má Macron v kapse, a tak volit třeba nepůjdou. Tento fakt ale nakonec hrál do karet Macronovi.

    Legionář zdůraznil, že sám Le Penovou nevolil. Podle něj by hodila všechny muslimy takříkajíc do jednoho pytle. A to by mohlo vyvolat občanské nepokoje. Na druhou stranu chápe a uznává, že zejména na venkově nebo na předměstích je obava z přistěhovalců opravdu velká a lidé mají strach. Strach z budoucnosti mají i dobře integrovaní muslimové a přistěhovalci, kteří budou ve volbách nejspíš dávat své hlasy Le Penové.

    Druhý z legionářů, Filip Timbaris, naproti tomu favorizoval Macrona. „Vidím to spíše na Emmanuela Macrona. Politici se Le Penové dost bojí, protože říká věci tak, jak jsou. Od jednoho kamaráda Francouze jsem se dozvěděl, že ti, co se nedostali do druhého kola, údajně doporučili svým voličům hlasovat pro Macrona. Ale uvidíme. Třeba se nechají Francouzi inspirovat USA,“ říká k prezidentským volbám pro Parlamentní listy.

    Podle něj byli původní přistěhovalci a imigrantni z kolonií velmi přizpůsobiví a vážili si toho, že mohli žít ve Francii. Ovšem třetí a čtvrtá generace těchto lidí je na tom zcela jinak. Živí se prodejem drog a drobnou kriminalitou, z africké i evropské kultury si berou jen to horší a výsledek je, že se tito lidé nepovažují za Francouze, přestože se ve Francii narodili. Od těchto lidí těžko čekat nějakou loajalitu ke státu.

    musí

    Chtějí bojovat se zbraní v ruce za Alláha a to přirozeně vyvolává obavy u místních obyvatel. Třeba taková Marseille je ze 70 procent tvořena těmito imigranty. „Navíc všichni mluví stejným jazykem, tedy arabštinou, takže k sobě mají blíž. Ve většině ghett nemají rádi bílé Francouze. Považují je za buržousty, něco jako šlechtu či povýšence. Jak tu nenávist zastavit, to je otázka. Nevím, jestli na to ve Francii už není pozdě. Možná dát větší práva policii a snížit byrokratickou zátěž, kterou podstupuje. Ale to je přece i u nás. Většina policistů jsou spíš sekretářky. Kdyby byli v ulicích na místech, kde jich je třeba, dalo by se mnohé změnit. Ale to je jen a jen na vládě.“ dodává Timbaris.

    Poslední z legionářů, Stanislav Gazdík, tvrdí, že správný legionář se politikou vůbec nezabývá. A něco na tom je, voják je voják a bojuje za stát a vládu, ať je jakákoliv. „Kdyby byli lidé jako v legii a drželi i dodržovali heslo ‚čest a věrnost‘, potom by se dalo uvažovat jít někoho volit,říká Gazdík.

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 21:54 pondělí 4. září 2017. Anketa je uzavřena.

    • Super
      28
    • Tvl
      14
    • Cože
      13
    • Trapas
      13
    • Haha
      8
    • Sladký
      6