Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Svědectví z Macháče: Studenti na místo přijížděli už nakažení, jejich kamarádi jeli na testy MHD

    Techtle Mechtle číslo dvě. Na Mácháči se nakazilo nejméně 116 studentů. | foto: Partystudent.cz

    Ztrátou zdravého rozumu netrpěli pouze pořadatelé seznamovacích kurzů pro studenty během koronavirové krize, ale jak se ukazuje, i někteří nakažení. Prozradila to matka jednoho z nemocných studentů, která přiznala, že ačkoliv její syn věděl, že se zřejmě nakazil od svých spolužáků, na odběry se vydal přímo na Václavské náměstí, a to MHD. Matka nakaženého přesto kritizuje pražské hygieniky, kteří ale vysvětlují, že nápor je enormní.

    Student, který se v pondělí 7. září zúčastnil adaptačního kurzu na Máchově jezeře, už během akce volal domů své matce, že se zřejmě nakazil koronavirem. Ještě během seznamovací akce se potvrdilo 17 případů pozitivních nálezů. Někteří ze studentů na místo přijížděli už nakažení a šířili nemoc dál.

    Výpověď matky nakaženého studenta přinesl web iRozhlas.cz. Student Českého vysokého učení technického v Praze (ČVUT) má potvrzený covid-19 a právě jeho matka nyní začala tepat do hygieniků, že neodvádí dobře svou práci. Jejího syna hygiena po oznámení pozitivního testu údajně už dále nekontaktovala a nevytrasovala jeho kontakty. 

    „Je donebevolající, když říkají, že systém funguje,“ říká matka studenta, který patří mezi dalších 115 nakažených od Máchova jezera.

    Že mají studenti koronavirus, se někteří dozvěděli už přímo na kurzu. Podle šéfa Studentské unie ČVUT byla hygiena skutečně kontaktována, ale byla zcela přetížena.

    „Máme strašný převis, skluz pět dní máme určitě. Musím se na tento případ podívat,“ uvedla ředitelka pražské hygienické stanice Zdeňka Jágrová, která přiznala, že hygienici trasovat nestíhají. Mimo jiné i kvůli účastníkům podobných akcí a jejich následnému chování.

    Dalo by se předpokládat, že když hygiena nestíhá a situace je stále vážnější, nastoupí odpovědnost každého jednotlivce. I studentům ze seznamovacího kurzu byla lékaři doporučena karanténa.

    Koronavirus stále hrozí. Svoje o tom vědí v Kutné Hoře, na Jihlavsku i v...

    Student ČVUT se po návratu z Máchova jezera ozval obvodnímu lékaři, konkrétně za něj měla vše vyřizovat jeho matka. Lékaři se rodina ozvala v pondělí 14. září, na test byl mladík objednán na neděli kvůli dlouhé čekací listině.

    V tu chvíli už bylo známo, že se u Máchova jezera nakazilo přes 40 lidí. Syn s matkou odmítli čekat na nedělní testování a druhý den student vyrazil na odběrové místo na Václavském náměstí, kam odjel MHD, následně na ulici čekal mezi ostatními údajně 7 hodin!

    Lidem, u nichž se předpokládá, že jsou skutečně nakaženi, se nedoporučuje jezdit MHD, a to především ze solidarity k ostatním cestujícím, jelikož rouška neslouží jako stoprocentní ochrana. Následné čekání několik hodin na Václavském náměstí rovněž není vzorem bezpečnosti.

    Student mohl vyčkat do neděle, kdy měl ohlášený odběr. Vzhledem k tomu, že covid-19 patří k nemocem, na které zatím nebyl vyvinut lék, nevyřešila cesta do centra Prahy nic, pouze potvrdila to, co mladík předpokládal již několik dní.

    Odběrové místo na testování covid-19 na Václavském náměstí má napilno.

    Organizátor seznamovacího kurzu pro Univerzitu Karlovu Michal Horký uvádí, že všechny hygienické předpisy byly dodrženy a vše proběhlo, jak mělo. „Když jsme zjistili první případy nákazy, ty lidi jsme izolovali a poslali domů,“ uvedl pro iRozhlas.cz Horký.

    „Zřejmě nedošlo k porušení žádného mimořádného opatření. Leda k porušení zdravého rozumu, když se rozhodli organizovat v této době takovéto akce,“ okomentoval trefně hygienik Libereckého kraje Valenta.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 12:51 sobota 23. ledna 2021. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      131
    • Tvl
      46
    • Super
      34
    • Haha
      27
    • Cože
      23
    • Sladký
      20
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...