Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    To by sis pomohl, blbče! Orlický vrah Černý chtěl zabít policistu, případ má bizarní dohru

    Orlický vrah Ludvík Černý se měl neúspěšně pokusit popravit policistu Jána Mata. Ten nakonec zemřel o deset let později rukou ruského šílence. | foto: Profimedia.cz

    Za pět mordů dostal doživotí, šestý mu kriminalisté připsat nedokázali. A (minimálně) o jeden další se měl orlický vrah Ludvík Černý pokusit, jak se při rozsáhlém vyšetřování jednoho z nejslavnějších českých případů ukázalo. Nájemný zabiják si za oběť vyhlédl policistu Jána Mata, který se s ním a jeho kumpány dal do party, ačkoliv o jejich zločinech nejspíše nevěděl. Selhala mu ale zbraň. Přesně o deset let později nicméně Mata zlý osud dohnal, zemřel rukou ruského maniaka, který řádil ve stanici metra Muzeum.

    Známou a zarážející věcí v případu orlických vrahů je, za jak málo peněz svoje oběti zabíjeli. Často se jednalo o desítky, maximálně stovky tisíc korun. Jána Mata si měli Ludvík Černý s Karlem Kopáčem vytipovat kvůli jeho bytu v Praze 5, jehož se chtěli zmocnit.

    Policista se s nimi i jejich kumpánem Vladimírem Kunou znal z posilovny. O tom, že zdrojem jejich obživy je vraždění lidí, prý nevěděl. Ostatně později ani nebyl od policie vyhozen, dostal pouze kárný trest. Jeho vražda měla proběhnout celkem tradičně. Černý a Kopáč Mata nalákali do Kunova sklepa, v tomto případě pod záminkou, že si tam spolu zastřílí novými typy zbraní, které orlická parta získala.

    Když si zbraně testovali, Černý se měl k Matovi zezadu nenápadně přiblížit, přiložit mu pistoli k hlavě a zmáčknout spoušť. Chladnokrevná poprava mu ale nevyšla. Náboj se v hlavni vzpříčil a zbraň jenom cvakla. 

    Podle pozdějších výpovědí Karla Kopáče nastala bizarní situace. Mato se na Černého měl otočit a s ledovým klidem pronést: „To by sis, ty blbče, pomohl.“

    Ludvík Černý

    Jak se totiž zdálo, celou věc velmi pravděpodobně považoval jen za Černého další vtípek. O několik chvil později spolu proto čtveřice nastoupila do auta a odjela jakoby nic.

    Oběť šíleného teroristy

    Ludvík Černý už se vraždu Jána Mata nikdy nepokusil dokončit, alespoň to vyšetřovatelé nezjistili. 

    Přesto policista nakonec násilnou smrtí zemřel, a to téměř přesně po deseti letech od chvíle, kdy utekl z lopaty orlickému hrobaři. Mato se stal obětí šíleného Rusa Alexandra Kručinina, jehož řádění ve stanici metra Muzeum v roce 2002 proběhlo masivní medializací. Kručinin se totiž stal prvním vrahem v historii Česka, jehož řádění neslo známky terorismu.

    Rus trpěl psychickými problémy, jeho manželka spáchala sebevraždu, ze které se nikdy nevzpamatoval, navíc mu úřady v Česku neprodloužily pobyt. A tak se rozhodl mstít.

    Na Muzeum se vydal s ručním granátem, pistolí a v neposlední řadě s improvizovaným kopím, tedy nožem připevněným na metrové tyči. 

    Kručinin, údajně hnán snahou poukázat na špatné zacházení s cizinci v Česku, začal na peronu křičet, že má výbušninu a hodlá ji použít. Nakonec skutečně granát hodil přímo do kolejiště, načež se ozvala ohlušující rána a lidé v panice začali utíkat.

    Šílený Rus následně kopím pobodal čtyřiasedmdesátiletého muže, který se mu snažil domluvit. Ten ještě řádění přežil. To štěstí neměl právě Ján Mato, jenž byl na místo přivolán a přes vysílačku se dožadoval posil. 

    Ján Mato zemřel rukou Alexandra Kručinina.

    Než stihl sáhnout po zbrani, vrah mu kopím probodl srdce. Záchranáři o jeho život bojovali čtyřicet minut, ale marně. Muž, který neskutečnou náhodou přežil, když se ho pokusil popravit Ludvík Černý, podruhé krutému osudu neunikl.

    Záchranáři bojovali o život Jána Mata čtyřicet minut. Neuspěli. Na fotografii vynášejí jeho tělo ze stanice metra.

    Zajímavé na případu je i to, že policista Ján Mato byl podle expertů na boj s terorismem špatně vycvičen a zásah takticky nezvládl. Jeden z nich ho v roce 2002 pro iDNES.cz nepřímo přirovnal k ovci jdoucí na porážku. 

    Ve výpovědích přitom i orlický vrah Karel Kopáč prohlašoval, že když s Matem v Kunově sklepě stříleli, bylo na něm vidět, že to se zbraní přes svou policejní příslušnost příliš neumí.

    Pohřeb Jána Mata

    Ruse Alexandra Kručinina žádný trest nakonec nestihl. Ještě před soudním procesem totiž v policejní cele spáchal sebevraždu.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 23:30 úterý 31. května 2022. Anketa je uzavřena.

    • Tvl
      23
    • Sladký
      18
    • Super
      10
    • Haha
      5
    • Cože
      4
    • Trapas
      2