Šafránková z SPD hodila útok v Brně na uprchlíky. Špatné info měla z druhé ruky

V Brně v noci na 23. prosince došlo k nebývale brutálnímu útoku. Vyříkávat účty si zde měla trojice cizinců se dvěma návštěvníky klubu Caribic. Policisté po příjezdu ke klubu našli dva muže s bodnými a řeznými ranami. Na internetu se v minulých dnech objevily nepotvrzené informace, podle kterých za napadením stáli uprchlíci z Egypta, Libanonu a Afghánistánu. Těchto zpráv se mimo jiné chytla Lucie Šafránková, poslankyně za SPD, která prostřednictvím Facebooku začala varovat lidi před nebezpečnými migranty. V diskusi navíc přiznala, že informace má z „druhé ruky“.

„Za tímto odporným útokem stojí údajně podle nynějších informací útočníci z Egypta, Libanonu a Afghánistánu. Dle nynějších informací má být někdo z útočníků obyvatelem uprchlického centra v Kostelci,“ napsala na svém Facebooku Šafránková v úterý večer s tím, že informace jí dodal dobrý kamarád napadených.

Šafránková ale nejspíše přestřelila. Pro server Aktuálně.cz totiž promluvila brněnská policejní mluvčí Andrea Cejnková, která sdělila, že všichni obvinění muži žijí v České republice legálně již delší dobu. Tím pádem padá verze o agresivních migrantech z Afriky, kterou internetem šířila poslankyně za SPD.

Verzi o útoku uprchlíků odmítá kromě Cejnkové i mluvčí Správy uprchlických zařízení MV ČR Jan Piroch: 

„V souvislosti s incidentem v Brně se musíme důrazně ohradit proti tomu, aby byl spojován s našimi klienty. Nejedná se o žadatele o azyl, kteří jsou ubytováni v azylovém zařízení Správy uprchlických zařízení Ministerstva vnitra.“ 

Policisté, kteří se případem zabývali, nedlouho po incidentu dohledali podezřelé, kteří odpovídali popisu útočníků. 

Jeden z mladíků dopadl dost špatně.

V současné době kriminalisté stíhají tři muže. Dva ve věku 24 a 30 let jako obviněné z výtržnictví a 31letého muže pro těžké ublížení na zdraví, nebezpečné vyhrožování a výtržnictví.

Posledně popisovanému agresorovi hrozí deset let vězení, dvěma jeho komplicům zase dva roky za mřížemi.

Diskuse byla dost ostrá.

Redakce Expresu se pokusila Lucii Šafránkovou kontaktovat, ovšem marně. Sama poslankyně svůj kontroverzní příspěvek později smazala a uvedla: 

„Můj příspěvek bohužel vyvolal komentáře, se kterými se v žádném případě neztotožňuji a nesouhlasím s nimi, proto jsem ho smazala.“

Svou chybu tak dosud nepřiznala a ani se za pochybení neomluvila. Nezodpovězenou otázkou tak zůstává, zda je v pořádku, aby žena, která do říjnových sněmovních voleb kandidovala s heslem, že si Česko zaslouží odvážné politiky, kteří se nebojí říkat pravdu, měla skrz Facebook roznášet neověřené informace a nenést za to žádnou zodpovědnost.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 17:32 čtvrtek 26. dubna 2018. Anketa je uzavřena.

  • 10
  • 5
  • 5
  • 4
  • 3
  • 3