Dvořák z Lucie: Koncert bude, neneseme odpovědnost, Čtvrtníčkovi zavolám

Ministr zdravotnictví Roman Prymula tento týden vyhlásil nová opatření. Kromě večerního posezení u piva přijdou lidé také o fotbal nebo o venkovní koncerty. Jedna z nejslavnějších českých kapel Lucie svůj koncert rozhodně neruší. Nic na tom nemění ani dnešní zpráva, že jejich kamarád Petr Čtvrtníček leží ve vážném stavu na JIP, nebo to, že fanoušci budou muset sedět, řekl nám v rozhovoru klávesista Michal Dvořák.

Hala, ve které se koncert Lucie v pondělí uskuteční, má kapacitu dva tisíce lidí, což je vládou stanovené maximum. Prostor bude rozdělen na čtyři sektory, každý z nich pojme pět set míst.

Člena kapely Lucie Michala Dvořáka jsme se zeptali, zdali nemá strach, že by se koncert nakonec kvůli neustále měnící se situaci nemusel uskutečnit.

„Nic se nemění, není důvod. Nemůžeme paralyzovat veřejný život a ještě k tomu nespravedlivě jen někde. Koncert platí, nebojíme se, je vyhlášený stav pro všechny sportovní a kulturní akce, a pokud má být vláda brána trochu vážně, nemůže měnit nařízení ze dne na den. Do pondělka by se snad nic měnit nemělo, i když se v poslední době děje dost nelogických věcí,“ řekl Expresu Michal Dvořák, klávesista kapely Lucie.

Michal Dvořák

Když lidé budou chtít vstát, nebudeme jim bránit

Vzhledem k tomu, že publikum musí sedět na židlích, to bude dost jistě zvláštní koncert. Neděsí se členové kapely toho, že by se lidé zničehonic zvedli a tím porušili předepsaná pravidla?

„My za to neneseme žádnou zodpovědnost, každý odpovídá sám za sebe. Nebudeme nikomu bránit, je to jejich věc. Zažili jsme pár koncertů na sezení, například Lucie v Opeře, i tak se dá koncert docela pěkně užít. V této rockové verzi, kdy budeme hrát nejlepší písně plus věci z nové desky, to bude trochu zvláštní,“ připouští Dvořák.

Proti vládním nařízením se ale čtyřiapadesátiletý hudebník nijak nebouří, pouze uznává, že některá nejsou příliš koncepční.

„Na jedné straně jsou plné restaurace lidí, kde sedí lidé vedle sebe, na druhé straně jsou děti nuceny sedět v rouškách ve škole, i když jsou dál od sebe než ti lidé v restauracích. Opatření jsou namístě, nikdo vlastně neví, co se děje, a dokud ta věc nebude známá, dává to prostor spekulacím a úvahám. Měli by ale trochu více brát v potaz selský rozum a historické zkušenosti z této oblasti,“ tvrdí Michal Dvořák.

Čtvrtníček? Lidí s chřipkou na JIP je spousta

Dvořáka jsme se také zeptali, zdali jeho či další členy kapely Lucie nevystrašila zpráva o Petru Čtvrtníčkovi, který podle deníku Blesk leží na JIP a bojuje s koronavirem. Dvořáka jeho zdravotní stav nepříjemně zaskočil.

„Zaznamenal jsem, že je nakažen koronavirem, nevím ale, v jakém je stavu. Psal mi jenom, že je nakažený, že by na tom byl špatně, jsem nevěděl, ale zavolám mu hned a zeptám se ho,“ reagoval zprvu Dvořák, který Čtvrtníčka považuje za dobrého kamaráda.

S Petrem Čtvrtníčkem poté Dvořák prý mluvil, co si ale řekli, muzikant nechtěl komentovat.

„Těch lidí, kteří jsou každoročně na JIP z důvodů chřipkové epidemie, je spousta. Jestli se Petrovi cokoliv stalo, je jedno, jestli je to koronavirus, nebo má zlomenou nohu, to mě moc mrzí, protože je to velmi dobrý kamarád. Samozřejmě mu držím palce, aby byl co nejdříve zdravý,“ řekl nám Dvořák.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 14:33 sobota 23. ledna 2021. Anketa je uzavřena.

  • 110
  • 31
  • 16
  • 15
  • 14
  • 13