Zemřel Luboš Dobrovský (†87). Bývalý ministr obrany a Havlův parťák

Ve věku 87 let zemřel Luboš Dobrovský, jeden z prvních signatářů Charty 77. Proslavil se především jako ministr obrany, a to pod vládou Václava Havla. Přímo pro něj také pracoval jako kancléř.

Jeden z prvních politických představitelů polistopadového Československa Luboš Dobrovský zemřel. O jeho úmrtí informoval ředitel Knihovny Václava Havla Michael Žantovský.

Dobrovský za svůj život prošel celou řadou nejrůznějších funkcí. V minulosti byl členem KSČ, pracoval ovšem v Československém rozhlase a například v roce 1968 se podílel na jeho podzemním vysílání.

Ze strany pak v roce 1970 vystoupil a začal publikovat články v samizdatových novinách. Byl jedním z prvních signatářů Charty 77 a po revoluci se stal mluvčím Občanského fóra.

Luboš Dobrovský byl parťákem a později i šéfem kanceláře Václava Havla.

Pak se ovšem naplno rozjela jeho politická kariéra. Stal se náměstkem na ministerstvu zahraničí, později dokonce ministrem obrany. Úřad vedl v letech 1990–1992.

Jakmile ve funkci skončil, vstoupil do služeb dlouholetého přítele a spolupracovníka Václava Havla, tedy tehdejšího prezidenta. Následující čtyři roky vedl jeho kancelář. Pak se stal velvyslancem v Ruské federaci.

Luboš Dobrovský

Kromě toho pracoval jako překladatel, později i analytik v oblasti bezpečnosti a mezinárodních vztahů. V roce 2002 obdržel z rukou prezidenta Řád Tomáše Garrigua Masaryka. 

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 17:08 pátek 29. května 2020. Anketa je uzavřena.

  • 21
  • 16
  • 15
  • 14
  • 13
  • 13