Ministr Zaorálek zde migranty nechce! Co říká o uprchlických kvótách?

Vidí, jakou neplechu dělají někteří migranti v jiných zemích, proč by je tedy chtěl i v Česku? Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) se v pořadu Interview ČT24 ostře vymezil proti uprchlickým kvótám. Co si o nich místopředseda sociálních demokratů konkrétně myslí?

Uprchlické kvóty, to je hodně citlivé téma v České republice. Někteří za přijímání migrantů srdnatě bojují, jiní zase předhazují konkrétní případy nepřizpůsobení a nepokojů.

Naposledy extremisté zabíjeli v Londýně a ministr Zaorálek je zásadně proti tomu, aby Česko přijímalo migranty.

Za nedodržení uprchlických kvót sice hrozí sankce, ale podle místopředsedy ČSSD je mnohem větší nebezpečí přísun nezvladatelných extremistů.

„Nám současný systém včetně kvót připadá jako něco, co nefunguje, a my ho tedy nemůžeme přijmout,“ nechal se slyšet Zaorálek v pořadu Interview.

Ministr zahraničí uprchlíky v České republice nechce zejména z toho důvodu, že jejich integrace v jiných evropských státech se evidentně nezdařila a je velice nebezpečné imigrantům dávat další šance.

Migranty tu Lubomír Zaorálek nechce.

„Nejde o migraci, jde o ten systém. Ta integrace se nezdařila, to nemusím vysvětlovat, to občané vidí. Jestliže slyšíte, že v Británii je na tři tisíce extremistů a policie to nestíhá kontrolovat, tak jak může někdo říkat, že se integrace zdařila.“

Lubomír Zaorálek se nebál porovnat žadatele o azyl ze zemí Blízkého a Středního východu s Ukrajinci, kterých je v České republice požehnaně. Do naší země přichází tisíce Ukrajinců a nevšiml jsem si, že by se někdo z nich vyhazoval do povětří.“

Česká republika je ale podle Zaorálka připravena Evropě pomáhat, ovšem přijímání uprchlíků je pro ministra zahraničí nepřijatelné.

„My jsme připraveni pomáhat, ale nejsem schopen přistoupit na to, aby někdo vymyslel povinné kvóty, které nám budou každý rok přiřazovat nějaký počet uprchlíků z oblastí, kde víme, že integrace je nesmírně složitá, a já nevidím zemi, která by ji spolehlivě zvládla. Takže přece po nás nemohou chtít, abychom my se pokusili, jestli nám se to nepovede lépe.“

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:01 neděle 8. října 2017. Anketa je uzavřena.

  • 57
  • 15
  • 12
  • 11
  • 10
  • 9