Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Češi i přes varování ministerstva chtějí do Itálie. Kam tam konkrétně nejezdit?

    Evropu paralyzuje strach z epidemie koronaviru. | foto: Reuters

    Dovolená na severu Itálie? Pro Čechy stále lákavá destinace, ale za jakou cenu? Itálie je pro Evropu epicentrem nákazy a na koronavirus v ní už zemřelo více než padesát lidí. Z Lombardie se navíc nákaza šíří dál a Češi, kteří si v oblasti naplánovali svou dovolenou, riskují zdraví nejen své, ale také všech, kteří s nimi přijdou po návratu do kontaktu. Proti vycestování do postižených oblastí už se postavily také cestovní agentury, které svým klientům tyto cesty vymlouvají. Většina však varování neřeší.

    Lyžování na severu Itálie každoročně láká tisíce Čechů, kteří na své oblíbené lokality nedají dopustit. Situace je však nyní vinou koronaviru kritická. V oblasti bylo již nemocí nakaženo přes dva tisíce lidí a všech pět nakažených lidí v České republice si nemoc přivezlo z Itálie.

    Přestože doma Češi panikaří, vykupují obchody a útokem vzali také lékárny, kde nyní chybí roušky a respirátory, své zaplacené dovolené se mnozí vzdát nechtějí.

    „Mám koupený zájezd do střediska Madonna di Campiglia ve Val di Sole, tak se tam příští týden vypravím,“ citovalo Právo jednoho z Čechů, kteří upřednostnili Itálii před bezpečnější lokalitou.

    Tento týden však nemocných skokově přibylo a do všeho se vložily také cestovní agentury. Když jsme se pokusili u zákaznické podpory zjistit více informací o možné dovolené v Lombardii, byli jsme ihned varováni.

    „Do této oblasti nedoporučujeme v tuto chvíli cestovat, pokud to není nutné,“ uvedl pracovník cestovní agentury. Rizikové oblasti jsou vyznačeny na mapce.

    Lombardie je oblíbenou turistickou destinací mnoha Čechů.

    Zdaleka ne všichni si však rady berou k srdci, riskují tak možnost nákazy.

    „Češi samozřejmě ruší nějaké cesty do Itálie, dost jich ale jede. Konkrétně do Lombardie momentálně evidujeme třicet storen,“ řekla nám tisková mluvčí společnosti Invia s tím, že lidé se sice na koronavirus v oblasti vyptávají, ale touha po lyžování je často větší.

    Zatímco se někteří Češi odmítli vyhnout ohnisku nákazy, italská vláda rozhodla o postupné izolaci nakažených obcí. Ty nyní není možné navštívit ani je opustit, pokud by toto někdo porušil, hrozí mu trestní stíhání a pokuta.

    Ministerstvo zahraničí Čechům doporučuje, aby necestovali do oblasti Lombardie, Benátska a vyhnout se mají také regionu Emilia-Romagna či Piemont.

    Další z rizikových oblastí je středisko Auronzo di Cadore, z něhož si přivezl nemoc Čech, který byl v oblasti na dovolené s manželkou a čtyřmi dětmi, všichni jsou nyní v domácí karanténě.

    Turisté z České republiky, kteří se i přes veškerá rizika rozhodnou do oblasti odcestovat, musejí počítat s tím, že Bezpečnostní rada státu zastavila lety z ČR do severní Itálie.

    Zastavení se týká letů z Prahy do Benátek, Milána a Boloni. Zároveň jsou zrušeny lety do Jižní Koreje.

    Zrušené lety do severní Itálie:

    Praha – Benátky (VCE) / EasyJet, ČSA

    Praha – Benátky (TSF) / Ryanair

    Praha – Boloňa / Ryanair, ČSA

    Praha – Milán (MXP) / EasyJet, ČSA

    Praha – Milán (BGY) / Ryanair

    Brno – Milán (BGY) / Ryanair

    „O smysluplnosti rušení těchto spojů se dá diskutovat. Není například zrušen let z Florencie, která je vzdálená jen pár minut vlakem od Boloni, nikdo nebude kontrolovat nesčetné množství přestupních letů a vůbec není potřeba zmiňovat autobusové spoje, případně cestovatele vlastním autem,“ je uvedeno na serveru Honzovy letenky, kde Češi nejnovější zákaz horlivě řeší.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 15:18 středa 1. července 2020. Anketa je uzavřena.

    • Tvl
      73
    • Haha
      35
    • Trapas
      35
    • Cože
      34
    • Super
      33
    • Sladký
      27