Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Lobbista Horáček měl křivě vypovídat. Přijde o status korunního svědka v kauze pražských nemocnic?

    Stíhaný podnikatel Tomáš Horáček na snímku z roku 2011 | foto: iDNES.cz

    Lobbista a podnikatel Tomáš Horáček byl v červnu 2018 zatčen a obviněn z uplácení a ovlivňování veřejných zakázek ve zdravotnictví. Až osmiletému trestu unikl díky tomu, že začal vypovídat a získal tak status spolupracujícího obviněného. O ten by však nyní měl podle informací iDNES.cz přijít. Redakce zpravodajského serveru má k dispozici dokumenty, které jej usvědčují ze lži a porušení podmínek pro spolupráci se státem.

    Horáček ve svých výpovědích označil řadu dalších osob jako pachatele údajné trestné činnosti. Podle důkazů ze spisu, který má redakce iDNES.cz k dispozici, však vyplývá, že Horáček lhal a jeho výpovědi tak nelze v trestním řízení použít. Lobbista v minulosti trestaný za úvěrový podvod si tak navíc koleduje o mnohem vyšší trest než ten, který díky dohodě se státním zástupcem dostal.

    Tomáš Horáček byl v létě 2018 zatčen a vzat do vazby jako ústřední postava kauz zmanipulovaných nemocničních zakázek. Horáček se policii přiznal k manipulaci se zakázkami v pražských nemocnicích. Podle detektivů lobbistovo stíhání využila jeho bývalá advokátka Nina Rydlová a manipulovala s jeho firmou. V prosinci roku 2021 Obvodní soud pro Prahu 5 schválil pro Horáčka dohodu o vině a trestu: šest měsíců ve vězení a peněžitý trest ve výši pěti milionů korun, šest set tisíc korun musí uhradit nemocnici Bulovka. Navíc Horáček nesmí sedm let působit v obchodních společnostech.

    Stíhaný podnikatel Tomáš Horáček na snímku z roku 2011

    Obviněný Horáček ve výpovědích uvedl, že v době, kdy byl vazebně stíhán a soud mu umožnil propuštění na kauci, nepoužil na její zaplacení finanční prostředky ze společnosti Svět zdraví. Z odposlechů Tomáše Horáčka a bankovních výpisů Horáčkova advokáta Michala Říhy, které má redakce iDNES.cz, je jasné, že Horáček ve výpovědích nemluvil pravdu.

    Výpisy z účtů dokládají finanční převody nejprve z notářské úschovy na účet firmy Svět zdraví a následně z firmy Svět zdraví na účet Horáčkova advokáta Michala Říhy, který obratem obdržené peníze převedl na účet Vrchního státního zastupitelství na zaplacení Horáčkovy kauce.

    Pokyn k zaslání dvaceti milionů korun z firmy Svět zdraví udělil Jindřich Štercl, který měl být do vedení společnosti dosazen právě Horáčkem. Odposlechy z vazby pak zachycují komunikaci Horáčka a Štercla, který přímo z banky volal Horáčkovi a sdělil mu, že peníze na vazební kauci poslal ze společnosti Svět zdraví na účet jeho advokáta Michala Říhy.

    Tomáš Horáček na dotazy redakce iDNES.cz uvedl, že uvedené zveřejněné důkazy jsou součástí snahy ovlivňovat a zastrašovat jeho osobu v roli svědka prostřednictvím nepravdivých informací. Horáčkův advokát Michal Říha na dotazy redakce nereagoval.

    Spolupracující svědek je ze zákona povinen vypovědět pravdu a nesmí lhát. V případě, že lže, je jeho důvěryhodnost, a tedy i využitelnost u soudu, zanedbatelná. Pokud spolupracující obviněný ve svých výpovědích lže, dopouští se protiprávního jednání a hrozí mu další stíhaní za křivou výpověď.

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 19:10 čtvrtek 30. března 2023. Anketa je uzavřena.

    • Tvl
      10
    • Super
      9
    • Haha
      4
    • Trapas
      4
    • Sladký
      4
    • Cože
      2
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...