Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Lidovci a Starostové chtějí do voleb společně. Cesta na výsluní nebo k záhubě?

    Do podzimních voleb do poslanecké sněmovny bude kandidovat nová koalice. Tu budou tvořit Lidovci spolu se Starosty a nezávislými. Vyplatí se jim sázka na společnou kandidátku? | foto: koláž Expres.cz

    Česko na podzim čekají volby do poslanecké sněmovny, které s napětím očekávají snad všichni politici. Do volebního klání se nyní formuje nová koalice. Tu by měli tvořit Lidovci spolu se Starosty a nezávislými. Strany se dohodly na tom, že půjdou do voleb společně a nyní ladí detaily. Pomůže toto spojenectví novému, ještě nepojmenovanému subjektu, k volební výhře nebo naopak způsobí, že ani jedna ze stran ve sněmovně nezasedne?

    Politici ze všech stran s napětím očekávají letošní podzim. Po čtyřech letech se budou konat volby do poslanecké sněmovny, které opětovně rozhodnou o tom, jakým směrem se bude česká politice následující 4 roky ubírat. Strany pomalu začínají ladit volební strategii a rodí se i nová koalice.

    Na tom, že do voleb půjdou společně se dohodli Lidovci se Starosty a nezávislými. Prvním impulsem bylo rozkmotření STAN s předchozím volebním partnerem TOP-09. Starostové již v krajských volbách kandidovali sami a dokonce místy dosáhly lepších výsledků než Topka. S Lidovci je pojila společná touha vytvořit silnou třetí alternativu k tradiční levici a pravici.

    Po vzájemném oťukávání nabírá dvojkoalice KDU-ČSL a STAN konkrétnějších obrysů. Lidovci se na svém sjezdu shodli na tom, že chtějí spolu se Starosty vytvořit jednotnou kandidátku a to samé se dá očekávat i na nadcházejícím sjezdu Starostů. Pro jsou oba lídři Pavel Bělobrádek i Petr Gazdík.

    Pokud by došlo k naplnění ideje, se kterou spolupráce vznikala a skutečně by se dvojkoalice stala silnou středovou alternativou k etablovaným stranám, jistě by měla velký potenciál. Mezi voliči totiž již dlouhodobě panuje nelibost ke tradičním politickým subjektům na pravé i levé straně politického spektra, což lze doložit i na vysoké podpoře hnutí ANO.

    Jak Lidovci, tak Starostové mají tu výhodu, že se jedná o strany s bohatými parlamentními zkušenostmi a nejedná se tak o žádné nováčky. Obě strany mají úspěch i na komunální úrovni. Obzvláště na Moravě mají Lidovci tradiční základnu disciplinovaných voličů, totéž lze říct o voličích Starostů na Liberecku a ve Středních Čechách. Na ani jednu ze stran pak nepadá stín žádného nedávného skandálu.

    Dlouho se diskutovalo o tom, jakou formu bude vzájemná spolupráce mezi stranami mít. Varianta zcela nové strany vzniklé fúzí obou stran zakládajících padla, stejně jako varianta, že by členové STAN kandidovali na kandidátkách KDU-ČSL. Kompromisní varianta dvojkoalice by ale mohla být největším kamenem úrazu. Strany totiž potřebují pro vstup do sněmovny překonat hranici 10% namísto 5% odevzdaných hlasů.

    Ač je koalice z obou stran podporována, najdou se i její kritici. Někteří voliči například Starostům vyčítají, že spolupracují se stranou, která je v koalici s hnutím ANO, proti kterému jejich předchozí koaliční partner TOP09 otevřeně bojuje. Lidovcům je zase vyčítáno, že se pouze snaží nahnat procenta na voličích STAN.

    Jisté je jen to, že skutečný výsledek nové volební koalice odhalí až samotné volby. Poraženou nejspíše zůstane TOP09, kterou část voličů volila právě kvůli starostům a která se momentálně potýká s výrazným propadem preferencí. Jak Lidovci, tak Starostové ale riskují krokem do neznáma to, že je stihne podobný osud. Vyhlídky nicméně i podle předvolebních průzkumů mají o poznání optimističtější.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 21:18 neděle 4. června 2017. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      14
    • Cože
      11
    • Super
      10
    • Haha
      10
    • Tvl
      10
    • Sladký
      7