Smrt Šafránkové zasáhla i české politiky: Bez ní si neumím představit Vánoce, říká Babiš

Nečekaná smrt oblíbené herečky Libuše Šafránkové (†68) rozesmutnila mnoho jejích kolegů z uměleckého světa. Smutek dali veřejně najevo také čeští politici. Co představitelce pohádkové Popelky vzkázali do nebe premiér Andrej Babiš či prezident Miloš Zeman?

Smutek neskrýval prezident Miloš Zeman, který se nikdy netajil tím, že Libuše Šafránková patřila mezi jeho oblíbené herečky. 

Před šesti lety jí dokonce udělil státní vyznamenání. Šafránková si ho tehdy ale nemohla vyzvednout osobně, metál tedy Zeman spolu se symbolickými třemi oříšky poslal po Libuščině sestře Miroslavě.

Když se prezident dozvěděl o smrti slavné herečky, vyjádřil lítost.

„Zpráva o odchodu Libuše Šafránkové mne hluboce zasáhla, cítím nesmírnou lítost. Rodině vyjadřuji upřímnou soustrast,“ stojí na facebookovém profilu prezidenta Miloše Zemana.

Smrt oblíbené české herečky zasáhla i premiéra Andreje Babiše, který se na sociální síti svěřil, že si bez Šafránkové nedovede představit tradiční české Vánoce. Šafránovou proslavila role Popelky v legendární pohádce Tři oříšky pro Popelku.

„Paní Libuši Šafránkovou jsem měl moc rád. Její Popelku jsem viděl snad stokrát. Bez ní si neumím představit české Vánoce. A myslím, že nikdo z nás. Je mi strašně líto, že odešla. Upřímnou soustrast všem pozůstalým a blízkým,“ uvedl Babiš.

Zaorálek ocenil, že se nesnažila být celebritou

Libuše Šafránková se těšila velké oblibě také u současného ministra kultury Lubomíra Zaorálka. Ten na ní nejvíce oceňoval, že zůstala vždy svá a „nesnažila se být celebritou“.

„Své herectví předřazovala před vše ostatní. Je to smutný den pro nás všechny. Bylo v ní něco silného a statečného a také potřeba jít si vlastní cestou. Díky za vše, co nám rozdala,“ napsal na Twitteru ministr.

Na sociální síti reagovala také předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, která uvedla, že Šafránková pro ni byla nejsympatičtější česká herečka.

„Dnešní den je pod psa. V mých očích byla Libuše Šafránková nejsympatičtější a nejmilejší česká herečka. Je mi nesmírně líto, že odešla, ale jsem vděčná za to, co tu po ní zůstalo. Nejen Báječná léta… Čest její památce a upřímnou soustrast blízkým,“ vzkázala Pekarová Adamová.

Podobná slova volila také šéfka Trikolóry Zuzana Majerová Zahradníková.

„Dnes nás opustila ta nejkrásnější Popelka a princezna českého filmového plátna. Úžasná okatá herečka s nádherným úsměvem, hlasem a křehkou duší. Milá a něžná Libuška Šafránková. Upřímnou soustrast celé rodině a blízkým. Spolu s ní odchází i kus mého dětství,“ nechala se slyšet nástupkyně Václava Klause mladšího.

Tajila nemoc do poslední chvíle?

Libuše Šafránková zemřela pouhé dva dny po svých 68. narozeninách. Podle serveru Blesk.cz v pondělí po menší oslavě dorazila do Všeobecné fakultní nemocnice v Praze na Karlově náměstí, kde měla podstoupit lékařský zákrok. 

Podle zdroje z nemocnice měla Šafránková při příchodu dobrou náladu. Ve středu se začala šířit informace o tom, že Šafránková v nemocnici zemřela. Zprávu pro CNN Prima News potvrdil její syn Josef Abrhám mladší, který řekl, že jeho máma zemřela ve středu ráno.

Šafránková před lety bojovala s rakovinou plic. Byl jí odstraněn nezhoubný nádor spolu s částí plicního laloku a později se uvádělo, že během léčby přišla zhruba o pětinu plic.

Před rokem Šafránková odstoupila z natáčení připravované pohádky Princ Mamánek, v níž měla ztvárnit královnu.

Během koronavirové pandemie se svým manželem Josefem Abrhámem příliš neopouštěla domov a užívala si rodinné pohody. Stáhla se do ústraní a přestala s okolním světem komunikovat. Z toho důvodu se začaly šířit spekulace, že se zákeřná nemoc vrátila.

Když Libuši Šafránkovou před časem novináři kontaktovali a ptali se na její zdravotní stav, herečka vyvracela, že by byla nemocná. Zároveň však dodala, že „člověk nikdy neví, co přijde“.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 17:36 čtvrtek 7. října 2021. Anketa je uzavřena.

  • 9
  • 8
  • 8
  • 6
  • 6
  • 5