Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Liberecký romský koncentrák ožívá. Památník obětem prý nemusí stát miliony

    Sedm křížů za sedm chlapců. Iniciativa Ivana Rouse proběhla tak trochu partyzánsky koncem června v Liberci. | foto: FB

    O tom, že se přímo v Liberci nacházel koncentrační tábor pro Romy, ví stále jen minimum obyvatel města. To se rozhodl svou tak trochu partyzánskou akcí změnit historik Severočeského muzea v Liberci Ivan Rous, který na místě cikánského lágru přes noc bez povolení „vysázel“ sedm dřevěných křížů na louce v Kunratické ulici. Ty mají být vzpomínkou na chlapce narozené v libereckém koncentráku a později zlikvidované ve vyhlazovacím táboře Osvětim.

    Liberecký koncentrák je jedním ze čtyř podobných zařízení, která v kraji existovala v časech druhé světové války. Ten vystavělo na své náklady město v roce 1941 a „provozovalo“ ho do roku 1943. Následně zařízení obývali francouzští vojenští zajatci až do konce válečných dní.

    Pracovník Severočeského muzea v Liberci Ivan Rous považuje za ostudu, že se na romský holokaust v jeho rodném městě zapomíná. Sám se tedy rozhodl jednat s tím, že by do budoucnosti nebylo od věci zbudovat nikterak nákladný pomník tamním obětem. Těch mohlo být kolem sto třiceti. Zjištění dat a jmen sedmi narozených chlapců posloužilo jako vodítko k dalšímu výzkumu.

    „Díky těm dětem, které se tady narodily tady, se nám podařilo identifikovat konkrétní transport Romů do Osvětimi. Jednalo se o ten nejhorší tábor, který tady v Liberci byl, a nemá tady žádnou připomínku. Všichni jeho obyvatelé byli vyvražděni v Osvětimi a v dalších koncentračních táborech. Když jsme zjistili těch sedm jmen, tak nás vyděsilo, že to jsou děti ve věku od několika měsíců do tří let. I to byl důvod zasazení těch křížů,“ popisuje důvody svého počínání Ivan Rous pro Český rozhlas s tím, že se budou snažit dohledat i další jména dětských obětí, tentokrát ale dívek.

    Po vyklizení tábora byli všichni muži z tábora odesláni do Osvětimi a ženy s dětmi do Ravensbrücku a Buchenwaldu. Že se připomínka obětí přímo v Liberci odehrála formou soukromé iniciativy, komentuje i kulturní náměstek libereckého primátora Ivan Langr.

    Takhle nějak by mohl vypadat levný pomník obětem romského holokaustu v Liberci. Peníze by podle autorů šlo získat například crowdfundingem.

     „Je to trošku guerillová akce a tak trošičku protest proti tomu, že my jako město jsme nebyli schopni ten památník na tom dotyčném místě zbudovat, a doufám, že to vyvolá i odpovídající reakci města. Tím tedy myslím i sebe. Doufám, že konečně budeme schopni v těch dalších letech pomoci ke zbudování skutečného památníku romského holokaustu.“ 

    Sám Ivan Rous pak předložil i návrh takového památníku s tím, že se vůbec nemusí jednat o nějak finančně náročný projekt, který by připomínal nejen utrpení Romů, ale také francouzských vojáků.

    „Důstojný památník nemusí stát miliony korun, někdy stačí jen málo a téměř svépomocí by zde mohla být vytvořena trvalá připomínka holokaustu. S velkou pravděpodobností se totiž pod skládkou nachází betonové základy baráku. Navrhujeme je obnažit, odvézt suť, očistit a osadit sedm křížů ze starých kolejnic do prostoru baráku,“ píše historik na Facebooku a dodává: „Městu Liberec se omlouváme za vpád na pozemek, ale myslím, že louce sedm křížů nijak neuškodilo.“

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 5:35 pátek 9. listopadu 2018. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      21
    • Tvl
      8
    • Super
      7
    • Haha
      6
    • Cože
      6
    • Sladký
      6
    Vybrali jsme pro vás

    Hanychová vzpomíná na minulost. V Kozičce jsem poprvé otěhotněla, naštěstí je Kryšpín zdravý, řekla

    Agáta Hanychová zavzpomínala na dobu, kdy poprvé otěhotněla. Mělo k tomu dojít při jednom večírku v pražském baru...

    Katastrofa na Majálesu? Lidé se brodili bahnem, někteří interpreti nemohli vystoupit. Pořadatelé se omlouvají

    V sobotu se v Hradci Králové konal první letošní Majáles. Podle návštěvníků šlo ale o velkou katastrofu. Lidé se...