Těch mrtvých dětí je už dost. OSPOD má strašnou moc, ale neudělal nic, říká expert

Zabila Marie H. sebe a své dvě malé dcerky úmyslně, jak v minulosti mnohokrát vyhrožovala, nebo byla páteční tragická autonehoda pouze shodou nešťastných náhod? To je otázka, na kterou se názory liší, přesto veřejnost očekává, že by na ni měly odpovědět příslušné úřady. Sociální pracovník s letitými zkušenostmi ale tvrdí, že se to nestane. Verze o sebevraždě by totiž očernila všechny. Změnit by se měl prý celý systém!

Páteční tragickou autonehodu sice policisté stále vyšetřují, svědectví muže, který z vozu pomáhal vyndavat tělíčka nebohých dívek, se ale přiklání k verzi otce holčiček, který od začátku tvrdí, že šlo o záměr jejich matky. Podle očitého svědka totiž ani jedna z dívek nebyla v autosedačce připoutaná.

„Sedačka byla připevněna v autě, ale dítě v ní nesedělo. Druhé dítě bylo zaklíněno za sedačkou řidičky a nevypadalo připoutané,“ řekl FTV Prima přímý svědek tragédie, jenž se pokoušel děti oživovat masáží srdce a umělým dýcháním. Expert navíc vyloučil, že by se pásy sedačky přetrhaly nárazem.

Ačkoliv veškeré přímé i nepřímé důkazy zatím svědčí o úmyslu matky, která podle hned několika záznamů z minulosti rozšířenou sebevraždou měla vyhrožovat, žádný ze zodpovědných úřadů se nechystá konat, dokud nebude známý závěr policejního šetření.

Ruce pryč od případu začínají dávat i pracovníci OSPODu, kteří měli případ na starosti.

Zatímco starosta Frýdlantu tvrdí, že tamější OSPOD v kauze nefiguroval jako kolizní opatrovník, ale pouze prováděl úkony, které od něj vyžadoval OSPOD Magistrátu města Mladá Boleslav a Okresní soud v Mladé Boleslavi, mluvčí mladoboleslavského magistrátu sdělila, že zatím nebudou v případu podnikat žádné kroky ani poskytovat informace.

Podle člověka z oboru s letitými zkušenostmi, se kterým Expres mluvil a zná jeho totožnost, ale s ohledem na choulostivost případu a své profesní postavení si nepřeje být jmenován, se ale nic neprošetří. Není to totiž v ničím zájmu.

„Je to selhání všech. Pokud otec dívek dal podnět, že má obavu, že se něco podobného může stát, mělo se konat. OSPOD má především hájit zájmy děti. Pokud je sebemenší podezření, že jsou děti v ohrožení, můžou konat ve dne i v noci. Nyní se budou všichni navzájem krýt a pravda nejspíše nikdy nevyjde najevo. Vedení žádného města, pod které ty OSPODy spadají, nebude chtít, aby se očernilo právě jejich město. Není to ani v zájmu kraje, pod který spadají,“ říká náš specialista s tím, že pracovníci OSPODu mohli dát patřičnému soudu návrh na odebrání dětí z péče obou rodičů, dokud se celý případ důkladně neprošetří.

„OSPOD má moc jako žádný jiný orgán. Domácnost, kde mají sebemenší podezření, že jsou děti v ohrožení, můžou přijít zkontrolovat v jakoukoliv hodinu. Klidně i ve dvě ráno. V akutních případech je mohou dokonce sami na základě svého rozhodnutí umístit do zařízení, ačkoliv pouze na 24 hodin,“ říká náš expert s tím, že většina pracovníků OSPODu své klienty ani nenavštěvuje doma, což je jejich přirozené prostředí.

„Těch mrtvých dětí je už moc a nikdo nic nedělá. Dokud se nezmění systém, nic se nestane. Nelze ale házet všechny OSPODy do jednoho pytle. Jde hlavně o selhání jednotlivců, kterým nejde o blaho dětí, ale o čárky a vlastní pohodlnost. Takoví lidi ale na těchto postech nemají co dělat. Pracovníci sociálních služeb by měli mít velmi vysoké sociální cítění. Bohužel to ale není pravidlem,“ uzavřel náš expert.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 6:59 pátek 28. února 2020. Anketa je uzavřena.

  • 55
  • 50
  • 45
  • 45
  • 44
  • 42