Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Otec matkou zabitých holčiček zveřejnil další důkaz o pochybení. Jak reagovali pracovníci OSPODu?

    Martin Konůpek se stále snaží dokázat, že pracovníci OSPODu v případě jeho dcer pochybili. | foto: Facebook

    Martin Konůpek nepřestává zveřejňovat dokumenty, které mají dokazovat, že frýdlantský OSPOD v případě jeho dnes již mrtvých dcer jednal velmi liknavě. Zdrcený tatínek sdílel dokument, podle něhož mu pracovnice OSPODu měly odmítnout ukázat metodické pokyny, podle kterých se při své práci řídí. Navíc údajně měly důkazy o agresivním chování matky jeho dcer převzít velmi neochotně!

    Pochybili zaměstnanci odboru sociálních věcí města Frýdlant v případu Marie H., která před několika týdny vjela se svým vozem, v němž vezla své dvě malé dcerky, do protisměru a nabourala do popelářského vozu, následkem čehož všechny ve voze zemřely, nebo jejich práci nejde nic vytknout?

    To aktuálně na popud starosty Frýdlantu zjišťují zaměstnanci Krajského úřadu Libereckého kraje.

    Ještě než ale pracovníci dojdou k závěru, otec mrtvých holčiček, jenž od počátku tvrdí, že k neštěstí by nedošlo, pokud by pracovnice OSPODu jednaly v zájmu dětí, zveřejnil další z mnoha dopisů, které měl v minulosti zaslat dotyčným pracovníkům. V tomto popisuje svou návštěvu úřadu ze dne 30. dubna letošního roku.

    „Fakt, že jste si neochotně převzala fotku Anny s pohmožděným podpažím po násilném zákroku matky, mne nutí zamýšlet se nad vaší objektivností v této záležitosti,“ píše mimo jiné v dopise, který je adresován jedné z pracovnic úřadu, jejíž jméno zamazal, a pokračuje.

    „Zjišťování a vyhodnocování by mělo být nedílnou součástí vaší práce. Dožadoval jsem se metodických pokynů, dle kterých pracujete. Přestože je máte na vašich stránkách, nahlédnutí mi nebylo umožněno, přestože vedoucí odboru byla přítomna našeho rozhovoru. Pro Středočeský kraj je tato metodika na internetu, měl jsem ji vytištěnou, ale citovat z ní jste mi nedovolila s odůvodněním, že není platná pro váš kraj,“ píše muž, který nechápe, proč mu pracovnice nesdělila, podle jaké metodiky je případ jeho dcer šetřen.

    Nedalo nám to a frýdlantský OSPOD jsme sami kontaktovali, dovolali jsme se přímo vedoucí odboru sociálních věcí Janě Hýblové, která měla být i u zmíněné schůzky. Ta nám ale odmítla cokoliv k případu sdělit.

    „My nesmíme podávat žádné informace,“ sdělila nám jenom stroze a odkázala na tiskovou mluvčí úřadu Martinu Petráškovou.

    „K samotnému případu se město Frýdlant v tuto chvíli vyjadřovat nebude. Starosta Frýdlantu využil své zákonné možnosti a požádal o prošetření správnosti a zákonnosti úkonů OSPODu Frýdlant jeho nadřízený orgán, kterým je odbor sociálních věcí Krajského úřadu Libereckého kraje. Ten rozhodne, zda postup pracovnic OSPODu ve Frýdlantu byl správný, či došlo k pochybení. V tuto chvíli je věc v šetření. Město Frýdlant vyčká výsledků tohoto šetření a nebude vyvozovat předčasné závěry,“ sdělila nám na začátek Petrášková, které jsme se i zeptali, proč pracovnice OSPODu nenechaly Martina Konůpka nahlédnout do metodiky, podle níž pracují.

    „Metodické pokyny, kterými se úřednice řídí, jsou určené jim. Orgán sociálněprávní ochrany dětí má vytvořeny standardy kvality sociálněprávní ochrany dětí a řídí se jimi. Standardy kvality sociálněprávní ochrany dětí jsou k nahlédnutí v kanceláři vedoucí odboru sociálních věcí. Panu Konůpkovi bylo nabídnuto, že do nich může nahlédnout, to ale odmítl,“ dodala Petrášková, která tak tvrdí zcela něco jiného, než psal Martin Konůpek ve svém dopise z počátku května.

    Nezbývá nám tak nic jiného než si počkat na výsledek šetření pracovníků odboru sociálních věcí Krajského úřadu Libereckého kraje.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 11:00 čtvrtek 12. března 2020. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      45
    • Tvl
      44
    • Cože
      36
    • Sladký
      34
    • Haha
      33
    • Super
      31
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...