Otec matkou zabitých holčiček zveřejnil soudní rozhodnutí. Kdo týral jeho dcery?

Vyšetřovatelé sice zatím tragickou autonehodu z minulého pátku, při které zahynuly kromě řidičky i její dvě dcerky, nevyšetřila, otec holčiček ale zveřejnil další důkaz o tom, jak laxně jednaly státní orgány. Martin Konůpek se s veřejností podělil o list soudního rozhodnutí, v němž jsou popsány vztahy v rodině. Podle dokumentu měla matka dcerkami proti otci manipulovat, čímž chtěla dosáhnout jejich absolutního odcizení!

Zabila Marie H. sebe a své dvě malé dcerky úmyslně, nebo šlo o nešťastnou náhodu? Na to se momentálně pokouší přijít vyšetřovatelé, kteří již měli podle informací Expresu kontaktovat i starší dceru mrtvé řidičky a otce malých holčiček, které ve voze také zemřely.

Zatímco policisté zatím nezveřejnili žádné oficiální stanovisko, Mariina starší dcera a její otčím jsou přesvědčeni o tom, že šlo o úmysl.

Jenom den poté, co Mája Hanousková promluvila o psychických problémech své matky, která měla být podle jejích slov na antidepresivech, zveřejnil její otčím list ze soudního rozhodnutí.

„Tyto informace měla i sociálka, přesto pracovala stále na straně matky a držela v ní možná dál jisté iluze,“ píše Martin Konůpek.

V dokumentu se píše, že ačkoliv důkazy byly slabé, jisté podezření o nevhodném chování ze strany otce vůči dětem existovalo. Přesto soud povolil kvůli zdravému vývoji nezletilých holčiček alespoň telefonický kontakt s nimi, aby nedošlo k úplnému zpřetrhání jejich vztahů.

Názor na situaci zcela změnil znalecký posudek, který nepotvrdil, že by z otcovy strany docházelo k týrání či sexuálnímu zneužívání dívek. Znalkyně naopak konstatovala, že je lze označit za oběti týrání ze strany matky z důvodu její masivní manipulace proti otci.

„Manipulace matky dětmi je přitom zcela zjevná nejen ze závěru posudku, ale i z obsahu vyšetření nezletilých, kdy například nezletilá Lucie popisovala agresivní chování otce vůči matce s tím, že ví, že se to stalo, neboť jí to říkala matka. I přes tuto manipulaci mají Lucie a Anna k otci pozitivní vztah,“ píše se v dokumentu s tím, že otec vůči svým dcerám nevykazuje sklony k agresivnímu či impulsivnímu chování.

Na základě znaleckých posudků a svědectví ženiných starších dcer došel soud k názoru, že již neexistuje důvod, proč by se holčičky se svým otcem nemohly stýkat. Střídavou péči ale zatím kvůli separační úzkosti jedné z dcer prozatím nedoporučil.

„Soud tímto usnesením sice ponechal obě nezletilé v péči matky, avšak uložil matce povinnost umožnit otci styk s dcerami každý týden od pátku do neděle. Soud doufá, že tímto opatřením postupně dojde k znovuobnovení jistoty ve vztahu nezletilé Anny k otci, předpokladem pro to je však absence dalšího nevhodného chování matky, která by si měla uvědomit škodlivost manipulace dcerami vůči otci a takového jednání zanechat,“ píše se v dokumentu, z něhož je zřejmé, že soud dal ve všem za pravdu otci holčiček.

Ten se svých dcer již nedočkal. V den, kdy rozhodnutí dostal do schránky, zemřely pod koly popelářského vozu. Podle slov očitých svědků by možná žily, kdyby byly v sedačkách připoutané. To ale nebyly.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 22:34 sobota 29. února 2020. Anketa je uzavřena.

  • 69
  • 55
  • 53
  • 46
  • 44
  • 43