Psychicky ji týral, tvrdí otec řidičky z Liberecka. Případ už sleduje i ministryně Maláčová

  • V pátek dopoledne se u Mníšku na Liberecku srazilo osobní auto s popelářským vozem.
  • Na místě zemřela řidička a jedno z dětí, které vezla, druhé posléze podlehlo zraněním také, a to během převozu do nemocnice.
  • Jednalo se o dvě dívky ve věku čtyři a šest let.
  • V sobotu v odpoledních hodinách, tedy den po smrtelné nehodě, se na Facebooku objevilo video nahrané jistou Májou Hanouskovou.
  • Ta se ve videu představila jako dcera řidičky a nevlastní sestra obou dívek.
  • Mája ve videu tvrdí, že její matka způsobila nehodu záměrně, a to z důvodu pomsty kvůli sporům s otcem dětí.
  • Havarovala v den doručení rozsudku, že obě dívky půjdou do péče otce.
  • Otec obou dívek, Májin otčím, byl podle slov mladé ženy její matkou křivě obviňován a zabraňovala mu v péči o ně.
  • Mája ve videu obžalovává systém sociální péče, a to zejména kritizovaný OSPOD.
  • Policie případ vyšetřuje jako usmrcení z nedbalosti.
Rodina ženy, která v pátek odpoledne zemřela během nehody u Liberce, se rozhodla promluvit. A jejich výpověď se diametrálně liší od slov ženiny prvorozené dcery Marie Hanouskové. Otec zemřelé řidičky tvrdí, že by svým dcerkám nikdy úmyslně neublížila. Případ sleduje již i ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová.

Způsobila matka dvou holčiček v pátek odpoledne na Liberecku srážku s popelářským vozem úmyslně, protože prohrála soud o opatrovnictví svých dcer, nebo šlo jenom o nešťastnou shodu náhod, že k nehodě došlo právě v den, kdy jí přišel dopis s rozhodnutím soudu?

Matka bourala v den, kdy od soudu obdržela nepříznivé rozhodnutí

Její prvorozená dcera Expresu poskytla exkluzivní rozhovor, kde zmínila, že nehoda se stala v den, kdy její matka obdržela rozhodnutí o svěření dětí do péče otce.

„Co jsem pochopila, soudní rozhodnutí mělo nabýt platnosti ve chvíli, kdy přijde písemně poštou do rukou otce a matky. Trvalo tedy týden, než rozhodnutí přišlo, jelikož dorazilo doporučeně na poštu tento týden v pátek,“ sdělila nám Marie Hanousková, podle níž tohle byl pro její matku spouštěč jejího zkratovitého činu.

„Podle mého názoru neunesla to, když jí přišlo konečné rozhodnutí soudu, že děti jsou svěřeny do péče otce a on si pro ně tedy může přijet. A dopadlo to tak, jak to dopadlo,“ tvrdí dcera, která nám v rozhovoru také řekla, že matka netýrala jenom její mladší sestry, ale i ji a její třetí sestru.

Dále Marie popsala, jak v minulosti měla její matka několikrát v afektu říct, že to i s dcerkami v autě napálí do stromu, avšak rodina zemřelé ženy pochybuje, že by něco takového udělala.

Otec holčiček mou dceru týral psychicky i fyzicky

Otec zemřelé ženy tvrdí, že se chtěla proti rozhodnutí soudu odvolat a s dcerkami mířila jenom do obchodu pro věci na maškarní ples. Proti výrokům Marie obviňuje z týrání otce holčiček, tedy Májina otčíma, u něhož dívka momentálně žije.

„My jsme jí od 21. prosince, kdy odešla od partnera (otce dvou zemřelých holčiček a otčíma Marie, pozn. red.), pomáhali. Kvůli tomu fyzickému a psychickému násilí. On jí slíbil, že ji dostane do blázince a děti stejně skončí u něj,“ sdělil otec zemřelé řidičky v emotivním rozhovoru pro Televizní noviny TV Nova.

Ten společně s celou rodinou pochybuje, že by šlo o sebevraždu. „Dcera není ještě pochovaná a ona o ní mluví jako o housce na krámě,“ zlobí se.

Promluvil dokonce i ženin aktuální partner, se kterým byla ve vztahu dva měsíce. Tomu v den nehody měla napsat SMS zprávu, že ho miluje, a údajně podle jeho slov společně plánovali budoucnost.

I ten se ohradil proti výrokům nejstarší dcery své partnerky.

„To, co uvádí její dcera, se nezakládá zcela na pravdě a její výpověď je ovlivněná otčímem. Její výpovědi u soudu přispěly k tomu, že soud rozhodl v neprospěch matky, která byla bývalým přítelem terorizována. V psychologických posudcích mé již mrtvé přítelkyně nebylo nic o tom, že by byla nervově labilní, a dokonce jsem byl svědkem toho, kdy ani jedna z mrtvých dcer ke svému otci nechtěla,“ popsal pro TV Nova Jaroslav, přítel zemřelé ženy.

Tragickým případem se již zabývá i ministryně práce a sociálních věcí

Poprvé také veřejně promluvil i otec holčiček. Ten smrt svých dcer vyčítá pracovnicím OSPODu. „Je to organizace specializovaná pro odcizování dětí. Tak to vnímám já. Nepřipouštím si možnost, že to byla nehoda,“ sdělil pan Martin K.

Případ, kdy proti sobě začala padat různá obvinění a zároveň je do věci zataženo jednání úřadů OSPOD (orgán sociálněprávní ochrany dětí) a SVP (středisko výchovné péče), už sleduje i Ministerstvo práce a sociálních věcí.

„V první řadě je potřeba říct, že je to strašně tragická událost. V tuto chvíli bychom ale měli reagovat zdrženlivě. Nejdříve musí celou záležitost prošetřit policie. Dejme jí tedy čas, aby vyšetřila příčiny nehody, než budeme vynášet jakékoliv soudy,“ sdělila Expresu ke kauze ministryně Jana Maláčová.

Podle informací Expresu je ale připravena vyzvat kraj, pod nějž příslušný OSPOD spadá, o prošetření případu a sama se bude případu věnovat.

Na hrozbu, že k podobné tragédii může dojít, v minulosti upozorňoval i otec holčiček.

Ten zveřejnil e-mail, jímž v srpnu letošního roku kontaktoval úřady, kde je o svých obavách, že jeho partnerka ublíží sobě i dětem, informoval. Doslova sociálku prosil, aby jeho dcerky ochránila a úřady jakkoliv zasáhly.

Podle jeho slov zůstaly jeho žádosti nevyslyšeny.

Policie případ smrtelné srážky řidičky osobního vozu, v němž vezla dvě děti, s popelářským vozem vyšetřuje jako usmrcení z nedbalosti.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 21:56 pondělí 24. února 2020. Anketa je uzavřena.

  • 111
  • 69
  • 63
  • 50
  • 50
  • 48