Otec matkou zabitých dívek zveřejnil další důkaz. Dva soudy v jednu chvíli rozhodly odlišně!

Případ matkou zabitých holčiček z Liberecka je zamotanější, než se na první pohled mohlo zdát. Otec dívek zveřejnil další dokumenty, které dokazují, že úřady v tomto případě jednaly ve prospěch matky. Zatímco otec držel v ruce usnesení Okresního soudu v Mladé Boleslavi, podle kterého měl mít dívky ve střídavé péči, na základě návrhu frýdlantského OSPODu Okresní soud v Liberci rozhodl, že holčičky zůstanou ve výlučné péči matky.

Krátce po tragédii, kdy během autonehody s popelářským vozem u Mníšku na Liberecku zahynula nejen řidička Marie H., ale i její dvě malé dcery, vydal starosta Frýdlantu Dan Ramzer prohlášení, v němž píše, že pracovnice OSPODu Frýdlant nefigurovaly v případu jako kolizní opatrovník, ale pouze prováděly jednotlivé úkony, které si od nich vyžádali pracovníci OSPODu Magistrátu města Mladá Boleslav a Okresní soud v Mladé Boleslavi.

Jenže otec dívek dokazuje opak. Zveřejnil usnesení Okresního soudu v Liberci, z něhož je zřejmé, že pracovnice OSPODu do případu zasáhly více, než si starosta myslel.

Co se vlastně stalo? Otec Martin K. před několika dny zveřejnil usnesení Okresního soudu v Mladé Boleslavi, které mu bylo doručeno 22. března letošního roku a z něhož vyplývá, že již v březnu soud rozhodl, že dívky budou mít s jejich maminkou ve střídavé péči.

Dcery si ale nikdy nevyzvedl.

Jenom den předtím Okresní soud v Liberci na základě návrhu OSPODu města Frýdlant rozhodl, že dívky zůstanou ve výlučné péči matky. V odůvodnění se píše, že 20. března 2019 frýdlantský OSPOD podal návrh na vydání předběžného opatření, kterým byly obě nezletilé dívky předány do péče matky.

„Na základě dožádání z Magistrátu města Mladá Boleslav Městský úřad Frýdlant OSPOD provedl dne 4. února 2019 šetření v domácnosti matky nezletilých, kde s nezletilými matka v současné době žije. Domácnost matky nezletilých byla shledána v čistotě a v pořádku. Vhodně a dostatečně vybavena pro pobyt nezletilých. Obě nezletilé byly v době prováděného sociálního šetření zamlklé. Mladší Lucie byla stále u matky a starší Anička chtěla také zůstat stále v blízkosti matky. Hovořeno s nimi bylo v přítomnosti matky, nechtěly zůstat bez ní. Anička uvedla, že by chtěla být s maminkou pořád. Lucinka uvedla a doplnila gesty rukou, že u maminky by chtěla být dlouho a u tatínka chvilku. Anička dále uvedla, že cestování od matky k otci se jim nelíbí, je moc dlouhé a bojí se, že maminku už neuvidí, když ji odváží,“ píše se v usnesení, na základě něhož byly dívky jiným soudem, než o případu celou dobu rozhodoval, svěřeny do výlučné péče matky.

Podle otce dívek o novém usnesení nevěděla ani soudkyně, která svěřila dívky do střídavé péče obou rodičů.

„Dne 22. března 2019 jsem se snažil dovolat matce svých dětí za účelem vyzvednutí dětí dle rozsudku. Matka mi již týden nezvedala telefon. Poté jsem volal do školky Bulovka, kde mi kuchařka sdělila, že holky ve školce nebyly. Následně jsem volal na OSPOD Mladá Boleslav, aby mi paní Dandová zajistila kontakt s matkou pro předání dětí. Následně jsem obdržel SMS od matky, ať pro holky nejezdím, že má nové platné předběžné opatření. O tom nevěděla ani paní Dandová z OSPODu Mladá Boleslav. Následně se mi ale ozvala, že jde o nějaké usnesení o tom, že holky jsou patrně zneužívány a je vydáno nové předběžné opatření,“ psal počátkem dubna ve svém návrhu na vyloučení soudkyně Ireny Dlouhé z důvodu podjatosti Martin K. s tím, že samosoudkyně z Okresního soudu v Mladé Boleslavi o novém usnesení nevěděla.

„Utvrdila mě, že jiné usnesení nebylo vydáno a že neví ani o jiných změnách. Proto jsme se s dcerou matky, Marií, vydali vyzvednout děti, avšak neúspěšně,“ píše dále otec obou holčiček, který se zveřejňováním všech dokumentů snaží dokázat, že pracovnice OSPODu Frýdlant nadržovaly matce jeho dcer a zasáhly do jejich boje o jejich péči.

Případ nehody u Liberce stále není došetřený a je otázkou, zda se někdy vyšetří, že Marie H. svůj vůz nabourala s úmyslem zabít sebe a své malé dcerky, jak dlouhé týdny právě Martin K. a jeho nevlastní dcera Marie naznačují.

Ačkoliv podle soudního rozhodnutí pracovnice OSPODu matce dívek nepřiměřeně nadržovaly, aktuálně jejich jednání šetří odbor sociálních věcí Krajského úřadu Libereckého kraje.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 11:39 středa 25. března 2020. Anketa je uzavřena.

  • 47
  • 42
  • 41
  • 39
  • 36
  • 35