Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Únos Čechů: Spiknutí tajných služeb? Expert Šándor o tom pochybuje

    • Pětice Čechů vězněných v Libanonu byla propuštěna
    • Dnes pro ně letí vojenský speciál, do pátku by měli být doma
    • Spekuluje se o tom, že nešlo o únos, ale hru tajných služeb
    • Bezpečnostní expert Šándor o tomto scénáři pochybuje

    Češi unesení v Libanonu. | foto: iDNES.cz

    Pětice Čechů unesených loni v červenci v Libanonu prý padla do léčky připravené libanonskou tajnou službou, která chtěla dostat z Česka teroristů Alího Fajáda.

    Grandiózní konspirace a naprosté selhání českých tajných služeb?

    Tak se nyní jeví případ usnesené pětice Čechů v Libanonu. Podle libanonského deníku An-Nahár totiž zmizelí Češi pobývali v Libanonu jako hosté na utajeném místě a místní policie o nich celou dobu věděla.

    Podle posledních zpráv šlo zřejmě o předem připravený komplot za účelem vytvořit tlak na českou stranu a přinutit je tím k propuštění agenta Hizballáhu Alího Fajáda.

    Pětice mužů zmizela v nebezpečném údolí Bikáa v Libanonu 18. července. Libanonská policie tehdy nedaleko syrských hranic nalezla jejich opuštěný vůz, ve kterém zůstaly jejich věci. Šlo o advokáta, tlumočníka, dva novináře z regionální televize a také muže se zkušenostmi z bezpečnostních složek, konkrétně z vojenského zpravodajství.

    Prostředník údajně nabízel informace o Čechovi uneseném o několik měsíců dříve v Libyi. Zatímco česká civilní rozvědka údajně nabídku považovala za past, Vojenské zpravodajství poslalo do důstojníka Martina Psíka. Mezi českými tajnými službami selhala komunikace, píše server neovlivni.cz

    Fotogalerie

    Podle deníku Právo byl tím, kdo s nabídkou důležitých informací o uneseném Čechovi v Libyi přišel za tuzemskou vojenskou tajnou službou, přímo představitel libanonské vojenské tajné služby. „Objevil se tam člověk, který za peníze nabízel možnost dostat se k novým poznatkům o našem člověku v Libyi s tím, že je potřeba odjet do Libanonu, kde čeká možný kontakt. Naše civilní rozvědka to odmítla, ale Vojenské zpravodajství se chytilo,“ řekl nejmenovaný zdroj deníku.

    Podle médií ale civilní rozvědka věděla díky zprávě z ministerstva zahraničí o tom, že Libanonci českým diplomatům v Bejrútu vyhrožovali odvetou za Fajádovo zatčení. O tomtéž varování neměla tušení armádní tajná služba, ta civilní jí informaci nepředala, napsala Mladá fronta Dnes (MfD). Civilní rozvědka se prý svými pochybnostmi ohledně operace vojákům nesvěřila ani poté, co již věděla, že armádní špioni nabídku z Libanonu hodlají přijmout.

    Podle jiného zdroje MfD civilní rozvědčíci nestihli v rychlosti výpravu přichystat a armádní rozvědka byla rychlejší.

    Cestu později unesených Čechů do Libanonu Fajád údajně z vězení připravoval ve spolupráci s někým z českých tajných služeb, píše MfD. Podle deníku řekl Fajád detektivům vyšetřujícím únos, že poskytl někomu z tajné služby peníze za to, že cesta jeho právníka bude mít oficiální krytí. Fajádův advokát Vladimír Řičica ani policisté nechtěli tyto informace komentovat, uvedla MfD.

    Podle informací Lidových novin policie pracuje s podezřením, že českou pětici do Libanonu mohl vylákat právník Fajádovy rodiny. Že by se jednalo o předem domluvený únos, však odmítla Fajádova rodina i jeho právní zástupce.

    O scénáři, že se jedná o hru zpravodajských služeb pochybuje bezpečnostní expert Andor Šándor. „Je spíše možné, že Libanonci se takto snaží zlehčovat to, k čemu tam během minulého půl roku docházelo. Mohou říkat, že Češi o všem věděli, nebyli v ohrožení a bylo o ně postaráno, ale pro mě to stále je nepřátelský akt vůči občanům cizího státu,“ řekl Expresu Šándor.

    „Je nepřípustné, aby si stát cestou zadržování cizích občanů vynucoval vydání osoby, na kterou byl vydán mezinárodní zatykač. Snaha o zlehčování nic nemění na tom, že si tento nepřátelský čin ze strany Libanonu zaslouží nějakou reakci české strany,“ dodal Šándor.

    Únos pětice mužů je od začátku spojován s případem Alího Fajáda, Libanonce zadrženého pro změnu v Praze při setkání s dvojicí překupníků se zbraněmi a drogami. Chtěl uskutečnit obchod s kolumbijskými teroristy, šlo však o převlečené agenty USA.

    Unesení Češi vyrazili do Libanonu údajně točit film o Fajádově rodině. A šlo velice zvláštní partu lidí. Je mezi nimi Fajádův advokát Jan Švarc. Druhým mužem, spojeným s Fajádem, je Adam Homsi – tlumočník a překladatel, který v minulosti navštívil zemi právě se Švarcem.

    Nejzáhadnější postavou této skupiny je armádní expert Martin Psík, který se v minulosti účastnil mise v Afghánistánu. Družinu doplnili novináři Miroslav Dobeš a Pavel Kofroň.

    Libanonský tisk začal brzy po zmizení spekulovat, že únoscům jde o výměnu zajatců právě za Fajáda.

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 15:52 čtvrtek 2. června 2016. Anketa je uzavřena.

    • Cože
      19
    • Trapas
      17
    • Tvl
      15
    • Haha
      14
    • Super
      13
    • Sladký
      11