Majitel zoodomku děsí Karlštejn. Lvici a pumu chová na zahradě rodinného domu!

Rozmohl se nám tu takový nešvar... Přesně touto zlidovělou hláškou by se dala zhodnotit situace kolem nelegálního chovu šelem v Česku. Po smrti chovatele ze Vsetínska vyšlo najevo hned několik podobných případů a jeden z nich má na svědomí i Pavel Jindra. Ten přímo pod hradem Karlštejn provozuje zoodomek a chová zde hned několik exotických zvířat včetně pumy a lvice, na kterou ovšem nemá povolení. Místní se proti tomu bouří a není se jim proč divit. Chovatel má šelmy v klecích na zahradě rodinného domku, a pokud by snad utekly, bez problému by se dostaly i na rušnou ulici!

Člověk by si řekl, že chovat přímo na zahradě rodinného domku lva je bizarnost hodící se leda tak do filmu. Přesto se ale v posledních týdnech objevuje čím dál více Čechů, kteří si netradičního domácího mazlíčka skutečně pořídili. V drtivé většině případů ovšem bez licence, povolení veterinářů či vyhovujících podmínek.

Dalším takovým je Pavel Jindra z městysu Karlštejn, na kterého po upozornění čtenářů poukázal deník Právo. Jindra provozuje na první pohled sympatický zoodomek, kde chová exotická zvířata. Má to ale drobný háček.

Mezi králíčky, papoušky nebo ovečkami má Jindra i hady, pumu americkou a dospělou lvici pustinnou, na niž přitom dosud nezískal povolení. A to zejména proto, že objekt, kde se zoodomek nachází, je zařízen jako rodinný dům a rozhodně nejde o důkladně vybavenou chovatelskou stanici.

Karlštejnský zoodomek je zařízený na první pohled hezky, podle úřadů ale není dostatečně vybaven.

„Objekt má být užíván k bydlení jako rodinný dům. Ve skutečnosti je ale užíván k podnikatelské činnosti bez povolení změny užívání stavby. V objektu jsou bez povolení umístěny klece a reklamní panely,“ řekl Právu 1. místostarosta Karlštejna Janis Sidovský, mimo jiné partner zpěváka Pavla Vítka.

Pavel Jindra dokonce dostal od berounského úřadu zákaz podnikatelské činnosti, brání se však, že ve skutečnosti žádnou takovou činnost neprovozuje.

„Není tady žádná podnikatelská činnost. Jsem zakladatel a ředitel obecně prospěšné společnosti, která je provozovatelem zoodomku. Jde mi o enviromentální výchovu. Nepodnikáme tu kvůli zisku, ale z něčeho zvířata živit musíme,“ prohlásil.

Lidé se bojí. A mají proč!

Největší problém ovšem tkví jinde, a to ve strachu karlštejnských občanů, které zneklidnila hlavně nedávná smrt nezodpovědného chovatele Michala Práška na Vsetínsku.

Pavel Jindra si svůj zoodomek zařídil na zahradě rodinného domu.

Zoodomek Pavla Jindry se totiž nachází na zahradě jednoho z domů podél hlavní ulice vedoucí od Berounky k hradu, po které navíc denně projdou stovky turistů. Povolení chovatel nedostal z důvodu nekompletního zařízení, takže je otázkou, nakolik je zajištěno, že se lev či puma nedostanou ze svých kotců. Pokud by se tak stalo, zahradu už od ulice dělí jen nízká kamenná zídka.

Rozmáhající se nešvar spočívá především v nedostatečné legislativě, se kterou si chovatelé vůbec nelámou hlavu. Jasným důkazem budiž to, že Jindra lvici bez povolení chová už od loňského roku. Navíc o něj zažádal až ve chvíli, kdy už divokou šelmu na zahradě svého domu měl, i to je v rozporu se zákonem.

Kromě lvice chová Pavel Jindra na Karlštejně i pumu.

Obyvatelé Karlštejna si však budou moct možná už brzy oddychnout, protože se Pavel Jindra chystá svou menší zoo přestěhovat.

„Chystáme nedaleko odtud větší prostor, kde chci provozovat licencovanou zoo,“ prohlásil.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 12:23 pátek 12. července 2019. Anketa je uzavřena.

  • 14
  • 9
  • 7
  • 7
  • 7
  • 6