Festivaly nebudou ani letos? Covidový pas mají mít v létě jen ti, kdo nikam nechodí

Organizátoři hudebních festivalů a kulturních akcí nemají vyhráno ani letos. I když je teprve leden, přípravu na léto nelze nechat na poslední chvíli. Jenže informace a odhady Ministerstva zdravotnictví jim do karet zrovna dvakrát nehrají. Mluví se o potřebě covidových pasů, které by mohly být vstupenkou na akce. Zdraví jedinci by ale měli, co se vakcín, týče, přijít na řadu právě v létě.

„Zatím se diskutuje o tom, co by měly být motivační prvky a jaké budou úlevy pro osoby, které budou očkované. Zatím se zdá, že některé letecké společnosti chtějí přepravovat pouze očkované jedince, což nebude až tak jednoduché. Je jasné, že příští olympiáda bude jen pro očkované sportovce,“ uvedl pro Radiožurnál epidemiolog Roman Prymula.

Za pravdu mu do jisté míry dávají i zástupci Ministerstva zdravotnictví nebo třeba některé aerolinky.

„Myslím, že tito lidé budou mít možnost chodit na akce a vstupovat do různých prostor bez testu. U roušek je to ale zatím nejasné, protože zřejmě nenastává sterilizační imunita, takže se může stát, že minimálně v době, než bude navozena situace, kdy budou roušky výrazně pomalejší, tak se roušky možná nosit budou,“ dodal bývalý ministr zdravotnictví.

Pokud by Česko očkovalo tempem Izraele, který už stihl naočkovat milion lidí z celkové populace devíti milionů, mohli by se milovníci festivalů i jejich organizátoři začít radovat a pomalu se těšit na léto.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný ale v úterý představil strategii očkování a ta k optimismu příliš nevybízí, spíše naopak. Očkování lidí z prioritních skupin, kterých je asi 600 000, by mělo být hotové nejpozději v březnu. Jde hlavně o seniory nad 80 let a zdravotníky. 

Na mladé a zdravé lidi se dostane zřejmě až v létě. Jak známe české poměry, byl by zázrak, kdyby to bylo dřív, spíše to bude až později.

Letní festivalová sezona je tak dost s otazníkem. Těžko předpokládat, že na akce vyrazí davy seniorů, kteří už v tu dobu budou mít covidový pas, zatímco „ti zdraví“ na něj budou čekat. Že by všichni návštěvníci festivalů před vchodem absolvovali testy na koronavirus? To by s ohledem na návštěvnost akcí asi dost dobře nešlo...

Organizátoři ale stále věří, že letos už to konečně vyjde!

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 21:48 čtvrtek 6. května 2021. Anketa je uzavřena.

  • 24
  • 20
  • 18
  • 11
  • 11
  • 10