Letní tábory jsou pro vyčerpané rodiče spásou. Volná místa však rychle mizí

Ještě v březnu to s dětskými tábory vypadalo špatně a rodiče hromadně rušili své přihlášky. Postupem času rodiče začali svůj postoj měnit. Svou roli sehrála zlepšující se zdravotní situace v Česku, stejně jako už značná únava rodičů, kteří teď byli se svými dětmi doma prakticky neustále. I epidemiolog Roman Prymula přiznal, že při rozhodování o osudu letních táborů hrála potřeba ulevit rodičům značnou roli. Tábory by se měly otevřít koncem června.

Pokud dobrá epidemiologická situace v České republice vydrží, budou se od 27. června otevírat letní tábory. Dohodli se na tom jejich zástupci a hlavní hygienička Jarmila Rážová. Tábory by měly být schopné dodržet nová hygienická opatření proti šíření nemoci. Pro rodiče je to dobrá zpráva, jelikož v posledních týdnech zavalili provozovatele táborů žádostmi o zápis dětí.

Ještě 15. dubna přitom ministr školství Robert Plaga mluvil o tom, že tábory budou uvolněny zřejmě až v srpnu. Organizátoři tak sepsali pro vládní činitele otevřený dopis.

Za rychlejší otevření táborů se postavil také epidemiolog a náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula, jenž je považuje za velkou pomoc pro rodiče, kteří se teď musejí o své děti starat prakticky nepřetržitě.

„U svateb v červnu je šance v nějaké minimalizované podobě. Určitě ne sto osob, spíše deset. Festivalům asi šanci nedáme, ale letním táborům asi ano, potřebujeme odbřemenit rodiče,“ řekl v minulosti Prymula.

Podle předsedy České rady dětí a mládeže (ČRDM) Aleše Sedláčka jsou nová hygienická opatření v pořádku a většina táborů nebude mít žádné problémy je splňovat.

Nová pravidla se dotknou také personálu v kuchyni, který v letních měsících bude muset stát u plotny s rouškou, rukavicemi a v pracovním plášti. Tradice, že se děti často alespoň částečně podílejí na přípravě jídla, je ohrožena, nelíbí se totiž Ministerstvu zdravotnictví.

„Zda zůstane možnost zapojit děti do přípravy stravy alespoň v přípravné fázi, není zatím ještě jisté,“ potvrdil Sedláček.

Letní tábory jsou pro mnoho rodičů jednou z mála možností jak si od dětí během...

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch oznámil, že se počítá s limitem tři sta účastníků na táborech v pevných objektech včetně chatek a maximálně stovkou lidí u stanových táborů. Provozovatelé táborů už navíc v některých případech začali nabírat nové vedoucí, aby mohli vyhovět požadavku na vytvoření menších skupinek.

„Od začátku jsme věřili, že se budou moci konat. Přípravy probíhají postupně. Zásobili jsme se i nějakými dezinfekčními prostředky a pomůckami, jako jsou třeba roušky,“ řekl novinářům Radek Ježowicz z Domu dětí a mládeže Olomouc.

Táborům současná situace nahrává. Děti a jejich rodiče už za sebou mají dva měsíce, během nichž byla přerušena výuka ve školách. Žáci vyššího stupně navíc pravděpodobně už zůstanou do prázdnin doma a rodiče tak uvítají jakoukoliv formu oddechu.

Se zapsáním dítěte na tábor by ovšem lidé neměli příliš otálet, jelikož podle provozovatelů se kapacity velmi rychle plní. Někde už musejí rodičům nabízet pouze srpnové termíny, jelikož červenec již vyprodali.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 6:20 středa 16. září 2020. Anketa je uzavřena.

  • 17
  • 17
  • 16
  • 16
  • 16
  • 15