2,5 až 3 hodiny předem? Letiště Praha vydalo doporučení a lidé z toho div nedostali psotník

Ty tam jsou doby, kdy stačilo být na letišti hodinu před nástupem do letadla, tedy pokud člověk vyrážel jen s batohem nebo příručním zavazadlem. Po covidu-19 se provoz zahušťuje nejen na obřích letištích jako Londýn, Paříž či Frankfurt. Enormní zájem o cestování hlásí i Letiště Václava Havla v Praze. To před letní sezonou, jež bude po hubených letech opět rekordní, vydalo doporučení, které nepotěší, ale dalo se předpokládat. I tak z toho někteří lidé mají osypky.

„Máme pro vás pár tipů, které se vyplatí dodržet, pokud chcete odletět bez starostí a stresu. Základem je být na letišti včas, se všemi doklady a požadovanými dokumenty,“ informovali zástupci Letiště Praha s nadcházející letní sezonou, která po mrzkých letech s covidem má být opět rekordní.

„Na letiště dorazte včas! Doporučujeme 2,5 hodiny u letů po Evropě, 3 hodiny u dálkových letů,“ dodávají s ohledem na houstnoucí provoz, kvůli němuž se cestující mohou zdržet nejen na bezpečnostní kontrole.

Zvláště když budou mít v tašce věci, které tam nemají co dělat, nebo na poslední chvíli zjistí, že jejich zavazadlo musí jít do podpalubí, popřípadě za něj musejí připlatit, protože nesplňuje limity dané příslušným dopravcem. To by nebyli Češi, aby dobře míněné rady a doporučení nepodrobili sžírající kritice a výsměchu.

Letiště Václava Havla apeluje na cestující, aby počítali s dostatečnou časovou rezervou. Provoz houstne a musí počítat se zdržením.

„K čemu? Přepážka pro odbavení stejně otevře 2 hodiny před odletem,“ ptá se Josef Brda z Teplic, který rád cestuje do egyptské Hurghady a chlubí se pobytem v letištním salonku. 

„Co bych dělal 3 hodiny na letišti, to si nedokážu představit ani v lounge,“ reagoval Jan Šebek.

Na Letiště Václava Havla se vracejí cestující a stoupá i počet letů.

Naštěstí se našlo i dost těch, kteří používají selský rozum a správně pochopili, koho se doporučení týká.

„Pokud máte online odbavení a jste bez zavazadla, kampaň není cílená na vás. I tak ale musíte projít přes bezpečnostní kontrolu, takže vyrážet hodinu do odletu z domova je pozdě,“ mírnil vášně ve facebookové diskuzi na profilu Letiště Praha věcný Petr Trobl.

„Kampaň je cílena na obyčejné lidi, kteří si jdou stoupnout na odbavení do fronty. A těm se 40 minut do odletu přepážka zavře! A 2,5 hodiny do odletu se otvírá a je žádoucí pro všechny strany, aby tam cestující byli,“ doplnil.

Letiště Václava Havla apeluje na cestující, aby počítali s dostatečnou časovou rezervou.

„Tak to jako vážně očekávám, že přepážka uzavřena nebude, když tam člověk bude trčet ty 3 hodiny dopředu!“ rozčílila se Markéta Smočková, které to přijde jako velký diskomfort. Zjevně nezažila letiště v Londýně, Paříži či třeba Istanbulu. Tam jsou tři hodiny i na „obyčejný“ přestup mnohdy málo.

Bohužel lidem, kteří nepochopili, že v době prázdnin, navíc po dvou letech s pandemií covidu-19, se dá na letištích (nejen) v Evropě očekávat středověk, není rady ani pomoci. Situaci navíc komplikuje nedostatek personálu. Nespokojeným cestovatelům nezbývá než poradit, ať jedou do Chorvatska autem. Na dálnicích a hranicích určitě žádné kolony nebudou. 

Nebo ať zůstanou doma za pecí, to bude úplně nejlepší, tam mají potřebný komfort, řízky a lahváče...

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 13:11 pátek 7. října 2022. Anketa je uzavřena.

  • 89
  • 33
  • 23
  • 12
  • 11
  • 7