Premium

Griloval s Angelinou, teď chce být primátorem Kladna. Kaskadér Stránský o Hollywoodu i politice

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Primátorský post v Kladně má jednoho mimořádně zajímavého uchazeče. Leoš Stránský, který do voleb povede ODS, se ještě donedávna podílel na výrobě hollywoodských filmů, nejprve jako kaskadér, potom jako kaskadérský koordinátor. Na kontě má takové trháky, že mezi nimi sotva lze vypíchnout ten nejlepší. Expres proto za politickým nováčkem raději zajel a vyslechl si od něj nejen historky s Tomem Hanksem či kamarádkou Angelinou Jolie, ale také to, proč vyměnil Hollywood právě za Kladno, jak v něm chce řešit problémy s nepřizpůsobivými nebo zda skutečně postaví sochu pro hokejistu Jaromíra Jágra.

Celou dobu mám v hlavě jednu otázku: Co člověka vede k tomu opustit filmový svět, Hollywood, Kalifornii, Londýn a jít dělat politiku do Kladna?

Jako kaskadér jsem dosáhl svého maxima. A kdybych se chtěl posunout dál, musel bych se odstěhovat přímo do Hollywoodu, dělat filmy jenom tam a strávit tam prací celý život. Já ale vždy říkal, že se nikdy odstěhovat nechci. Jakmile jsem měl jen trochu volna, vracel jsem se do Česka, do Kladna. Mám tu rodinu, přátele a také tady vedu volejbalový klub Vavřinec.

K politice jste se dostal jak?

Minulý rok mě oslovilo několik kamarádů a nabídli mi, abych kandidoval jako lídr do komunálních voleb. Řekl jsem si: Proč ne? Manažerské schopnosti mám, vedl jsem velké týmy lidí, nakládal jsem s velkými filmovými rozpočty.

Leoš Stránský

Stejně mi to hlava nebere, že Kladno dostalo přednost před Hollywoodem.

Mně na Kladnu vždy záleželo. Jaké to město je, jak vypadá, co se tady děje. Přirostlo mi k srdci, takže jsem si řekl, že se nebudu se jen dívat a pokusím se pro něj něco udělat.

Co když zjistíte, že vás politika nebaví? Měl byste možnost se k filmu vrátit, nebo platí, že jak z toho kola jednou vypadnete, už není cesty zpět?

Nabídky mám pořád. Okno budu mít pár let otevřené, respektive dokud si mě všichni budou pamatovat a znát mě. Odešel jsem v tom nejlepším a nikdy jsem nic nepokazil, takže myslím, že cesta zpátky určitě je. Ale upřímně, spíše už se nevrátím. Pokud nějaký film udělám, bylo by to tady v Česku. Do zahraničí už nechci.

Roky jste se v práci potkával s hollywoodskými hvězdami. Četl jsem dokonce, že jste chodil na večeře s Angelinou Jolie. Vyprávějte.

S Angelinou jsme kamarádi, dělali jsme spolu čtyři velké filmy. Každý byl na půl roku, takže jsem s ní de facto strávil dva roky života, protože jako kaskadér jste s tou hlavní postavou každý den, učíte ji, trénujete, pak jste s ní na place a potřebujete z ní vymáčknout to nejlepší. Už při prvním filmu v roce 1999 jsme si padli do oka, od té doby se spolu kamarádíme, a když máme možnost, potkáme se.

Leoš Stránský

Trochu jste se vyhnul těm večeřím. Navázali jste bližší vztah?

(Smích) Tím, že jsme byli mladí, jsme spolu hodně chodili pařit. Poznal jsem jak jejího předchozího manžela Billyho Boba Thorntona, tak i Brada Pitta. Znali jsme se dobře, tak jsme prostě chodili na večeře, byl jsem několikrát u nich doma, dokonce jsem tam i přespal. To není nic tajného.

Co další hollywoodští kamarádi?

S Clivem Owenem mám super vztah, pracovali jsme spolu na několika filmech. Dva filmy jsem dělal také s Tomem Hanksem. Hugh Grant mi jednou říkal: Hele, odkud jsi? Já na to: Z Česka, z Prahy. On: A jak se jmenuješ? Já říkám: Leoš. Hugh na to: Tak konečně znám někoho z Prahy, Leoši! To člověka potěší.

Na Toma Hankse se nemůžu nezeptat. Jaký je?

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 23:30 pondělí 12. září 2022. Anketa je uzavřena.

  • 17
  • 10
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4