Lékaři v plavkách kazí podle výzkumu renomé nemocnice. Na internetu si z toho dělají legraci

Podle nedávné odborné studie by lékaři neměli na sociálních sítích zveřejňovat fotografie, které by jakkoliv pohoršovaly pacienty a kazily jméno nemocnice. Mezi „závadné“ snímky patří ty v plavkách nebo s alkoholickým nápojem v ruce. Lékaři výsledky studie nepřijali a začali bojovat dalším odhalováním. Z hashtagu #MedBikini se velmi rychle stal hit.

Prestižní americký časopis publikoval studii, na které se podílelo sedm autorů: šest mužů a jedna žena. Za cíl svého zájmu si vybrali profily cévních lékařů na sociálních sítích. Výsledkem bylo vytvoření seznamu „nevhodného chování“, který zahrnuje mimo jiné snímky v plavkách.

Podivná studie byla založena na jisté formě šmírování. Její autoři založili falešné účty a tři roky sledovali stovky mladých lékařů a lékařek ve snaze kontrolovat to, co ukazují veřejnosti.

„Veřejně dostupný obsah na sociálních sítích může ovlivnit pacientův výběr lékaře či nemocnice nebo zdravotnického zařízení. Nevhodný obsah také může poškodit pověst zaměstnance i zaměstnavatele. Naším cílem bylo upozornit na neprofesionální sebeprezentaci na sociálních sítích mezi cévními chirurgy a mediky,“ píše se ve studii.

Proti těmto závěrům se řada lékařů a lékařek pochopitelně bouří a hájí se tím, že jsou to lidé jako všichni ostatní a nelze soudit profesionalitu podle toho, zda ve svém soukromí nosí plavky a nestydí se tyto fotografie zveřejnit.

Své o tom ví neoficiální mluvčí těch, jichž se studie dotkla, lékařka Candice Myhreová z Havaje. Ta v minulosti zveřejnila fotografie, kde spolu s dalšími záchranáři na pláži zachraňovala život plavci s vážným zraněním. Během zákroku na sobě měla bikiny, což mravokárce pohoršovalo.

„Doktorky, medičky, sestřičky a všichni medicínští pracovníci mohou mít na sobě nejen plášť, ale i bikiny nebo šaty. Oblečení nic nemění na tom, jak dobří v naší práci jsme. Ve volném čase můžeme nosit, cokoli chceme, a stejně vám zachráníme život,“ napsala na svůj Instagram Myhreová, která rozjela kampaň #MedBikini.

Lékaři proti výsledkům studie začali bojovat dalším odhalováním.

Lékaři jsou autority, ale zároveň lidé všichni ostatní.
Lékaři v bikinách, to má být nový hit internetu.

Podle studie by se měli lékaři zdržet jakýchkoliv politických názorů, tedy nezveřejňovat je alespoň na sociálních sítích.

Podle kritiků výzkumu je zvláštní, že fotografie mužů v plavkách byly vyhodnoceny jako nezávadné, vadilo pouze ženské tělo.

Není to poprvé, co se lékaři rozhodli protestovat zveřejňováním odvážnějších fotografií. Před časem takto zdravotníci reagovali na nedostatek ochranných prostředků v nemocnicích během boje s koronavirem.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 23:30 sobota 5. prosince 2020. Anketa je uzavřena.

  • 32
  • 23
  • 21
  • 20
  • 19
  • 16