Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Nové záznamy CIA o atentátu na Kennedyho: Oswald plánoval útěk do Ruska

    Tak jaká je pravda? | foto: Koláž Expresu

    V USA byste v současné době těžko hledali více sledovanou kauzu než tu ohledně atentátu na bývalého prezidenta Johna Fitzgeralda Kennedyho. Celý příběh je tajemnější, než si umíte představit. Server Daily Mail teď přišel s naprosto novými informacemi, které mají alespoň částečně objasnit atentát, který se uskutečnil před více než čtyřiapadesáti lety.

    Daily Mail informuje o nově vydaných dokumentech od CIA, kromě nich jsou k dispozici také záznamy od ministerstva spravedlnosti a obrany.

    Nové záznamy zachycují hovory Leea Harveyho Oswalda, muže, který měl údajně 22. listopadu 1963 v texaském Dallasu zastřelit oblíbeného amerického prezidenta Johna Fitzgeralda Kennedyho, se zaměstnanci sovětských a kubánských ambasád v Mexico City.

    Nový přepis má vyvracet konspirační teorie o tom, že Oswald měl za cíl zmizet po atentátu co nejdál, konkrétně do Ruska. 

    Oswald si měl vyjednávat přesun do Odessy za svou rodinou. Daily Mail dále uvádí, že v přepisech je očividné, že pracovníci sovětského velvyslanectví rozhodně nevypadají jako Oswaldovi spolupracovníci.

    Tajné dokumenty, které odhalují pozadí atentátu na JFK.

    27. září 1963 Oswald volal na sovětské velvyslanectví a požádal, jestli by mohl mluvit s konzulem. „Potřebuji víza, abych mohl jít do Odessy,“ říká podle spisů.

    Personál mu odpoví, že konzul není k dispozici, a řekne mu, aby zavolal zpět za hodinu, a pak zavěsí. 

    Z přepisu dále vyplývá, že Oswald se objevil odpoledne 27. září na kubánském velvyslanectví, kde žádal o vízum pro cestu do SSSR.

    Pravděpodobný střelec Lee Harvey Oswald se k ničemu nepřiznal a byl zavražděn dva dny po zadržení.

    Kubánský velvyslanecký úřad se poté obrátil na sovětské velvyslanectví, aby zjistil, zda bylo Oswaldovo vízum schváleno. Tamní personál uvedl, že potřebují schválení od sovětských úředníků na velvyslanectví ve Washingtonu.

    „Chce jít do Ruska, aby zůstal po dlouhou dobu se svou ženou, která je Ruska,“ vysvětlil tehdy Oswaldovu touhu po vízu sovětský představitel. 

    28. září Oswald znovu navštívil sovětské a kubánské velvyslanectví, údajně kvůli vytištění dokladů. 1. října si Oswald opět volal se zaměstnanci sovětského velvyslanectví a požádal o nové informace k žádosti o vízum.

    Tajné dokumenty, které odhalují pozadí atentátu na JFK.

    Zaměstnanec velvyslanectví mu hbitě řekl, že nejsou žádné nové informace a zavěsil mu.

    Dva dny po atentátu na Kennedyho CIA informovala o tom, že údajný vrah Lee Harvey Oswald měl v plánu okamžitě odcestovat z USA. Tento přepis, se kterým přišel server Daily Mail, má ukazovat, že Oswaldovy záměry byly poněkud jiné. Dlouho před atentátem se měl snažit o vízum kvůli cestě za jeho rodinou, která žila v Rusku.

    Bývalý americký prezident John Fitzgerald Kennedy.

    Atentát na tehdejšího amerického prezidenta Johna Fitzgeralda Kennedyho se uskutečnil v pátek 22. listopadu 1963 v texaském Dallasu, když ho někdo střelil během jízdy v otevřené limuzíně od letiště do centra města.

    Policie zatkla teprve čtyřiadvacetiletého Leea Harveyho Oswalda, bývalého ostřelovače námořní pěchoty, kterého podezřívala z vraždy prezidenta i policisty J. D. Tippita. Během vyšetřování Oswald odmítal svou účast na atentátu, i přestože řada indicií svědčila proti němu.

    V neděli, dva dny po atentátu, ho zastřelil na chodbě radnice majitel nočního baru Jack Ruby (narozený jako Jacob Rubenstein). 

    Podle vyšetřovatelů zastřelil Kennedyho čtyřiadvacetiletý Lee Harvey Oswald. Toho samotného ale během policejní eskorty zavraždil podnikatel Jack Ruby dříve, než Oswald stačil cokoliv prozradit.

    V rozhovoru pro televizi Ruby řekl: „Chtěl jsem ušetřit vdovu po zesnulém prezidentovi od útrap, jimiž by musela projít při procesu s vrahem svého manžela. Svět se nikdy nedozví pravdu o atentátu, jinými slovy moje pravdivé motivy.“ 

    Ruby byl odsouzen k trestu smrti, odvolal se, ale než začal proces, tak zemřel na rakovinu plic.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 3:01 pondělí 5. března 2018. Anketa je uzavřena.

    • Super
      6
    • Trapas
      4
    • Tvl
      4
    • Haha
      3
    • Cože
      3
    • Sladký
      3
    Vybrali jsme pro vás

    Hanychová vzpomíná na minulost. V Kozičce jsem poprvé otěhotněla, naštěstí je Kryšpín zdravý, řekla

    Agáta Hanychová zavzpomínala na dobu, kdy poprvé otěhotněla. Mělo k tomu dojít při jednom večírku v pražském baru...

    Katastrofa na Majálesu? Lidé se brodili bahnem, někteří interpreti nemohli vystoupit. Pořadatelé se omlouvají

    V sobotu se v Hradci Králové konal první letošní Majáles. Podle návštěvníků šlo ale o velkou katastrofu. Lidé se...