Lasicu pohřbili tajně! Rodina odmítla státní pohřeb, pozvánku dostal jeden český herec

Pouhé tři dny po smrti Milana Lasici, který skonal na jevišti, proběhlo poslední rozloučení se slovenským bardem. Pohřeb proběhl 21. července odpoledne bez velkého humbuku, v tajnosti a v tichosti v bratislavském krematoriu. Spekulovalo se o státním pohřbu s poctami a vyhlášení státního smutku, rodina takovou variantu odmítla.

„Rodina se rozhodla tak, že se to má konat v absolutně nejužším kruhu, a to je třeba respektovat,“ řekl dlouholetý Lasicův spolupracovník Pavol Danišovič. 

S hercem se tak loučila jeho manželka Magda Vášáryová, jejich dvě dcery a další vybraní smuteční hosté. Mezi nimi byl například i český herec Bolek Polívka s manželkou, který s Lasicou léta vystupoval na jednom jevišti a byli dobrými přáteli.

Dříve se v médiích objevila informace, že rodině zesnulého umělce vláda nabídne možnost státního pohřbu, ale že podoba posledního rozloučení se zesnulým je na rozhodnutí pozůstalých.

„Protokol úřadu vlády bude kontaktovat rodinu a nabídne jí nějaké možnosti, například čestnou stráž, kondolenční knihu, vyvěšení černé vlajky a podobně,“ řekla šéfka poslaneckého klubu koaliční strany Svoboda a solidarita (SaS) Anna Zemanová po pondělním jednání koaliční rady. Právě SaS avizovala, že vládním partnerům navrhne vyhlášení státního smutku.

Milan Lasica byl přes 40 let ženatý s herečkou a později diplomatkou Magdou Vášáryovou, s níž měl dvě dcery: Hanu a Žofii.

Zemřel v neděli ve věku 81 let, zkolaboval při vystoupení s orchestrem v bratislavském divadle Štúdio L+S, které založil.

Lasicův význam ale svět divadla a filmu přesahoval, jak to ukázala i vyjádření nejvyšších státních představitelů a nekrology v tisku. V pondělí se na sociálních sítích objevila petice za uspořádání státního pohřbu Lasicovi.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 9:29 pátek 19. listopadu 2021. Anketa je uzavřena.

  • 72
  • 13
  • 7
  • 7
  • 6
  • 6