Prezident na obědě v Lánech hostil premiéra, jeho choť i potomky. Vivien a Kateřina u jednoho stolu

Tradiční novoroční oběd státníků se nesl ve znamení rodiny. Prezident Miloš Zeman (75) s manželkou neděli v Lánech přivítal nejen premiéra Andreje Babiše (65) a jeho choť Moniku, ale i jejich dceru Vivien (19) a syna Frederika (16). Nechyběla ani Kateřina Zemanová, která oslavila na Nový rok 26. narozeniny.

Děti pozvaných se na tradičním novoročním obědě objevily vůbec poprvé. S nápadem přišel sám Miloš Zeman. „Byl to návrh pana prezidenta, který jsme rádi akceptovali,“ řekl Blesk Zprávám premiér Andrej Babiš.

„Prostě rodinný novoroční oběd, jak má být, milý a přátelský. Jde o nápad, který se zrodil na vánočním setkání rodiny,“ doplnil mluvčí Hradu Jiří Ovčáček, který na Twitter umístil několik snímků z vzácné návštěvy.

„Milé setkání. Pan prezident se svojí paní a dcerou přátelsky přivítali v Lánech při příležitosti tradičního novoročního oběda pana premiéra s chotí, dcerou a synem,“ komentoval snímky ze slavnostního oběda Ovčáček.

Premiér okomentoval i prezidentovo zdraví. „Pan prezident je ve skvělé formě. Přibral šest kilo, je pyšný, že se mu vrátila dvojitá brada, lépe chodí,“ řekl Babiš. V říjnu byl Zeman po čtyři dny v Ústřední vojenské nemocnici v Praze. Nemocnice poté na svém webu uvedla, že se v ní prezident léčil a i po jejím opuštění léčí pro poruchu výživy spočívající v úbytku a narušené funkci svalů, zejména nohou. Hrad hospitalizaci označil za rekondiční pobyt.

Kdo by čekal hutnou českou krmi, byl by možná překvapen. Hostina se nesla v poměrně lehkém a dietním duchu. Jako první chod se podávala paštika z kachních jater na portském víně s lánským pečivem, následoval candát pečený na másle se zámeckými brambůrky a jako sladká tečka byl servírován citronový a malinový sorbet s jahodami.

Novoroční obědy prezidenta s premiérem v Lánech odstartoval Zemanův předchůdce Václav Klaus. Od počátku šlo o společenské setkání, při němž oba politiky doprovázely manželky.

„Jedou si omrknout Lány. To je důležité, aby se tam dětem líbilo,“ glosoval oběd bývalý premiér Mirek Topolánek na sociální síti to, že Babiš přijel za Zemanem i s dětmi. Topolánek tím nepřímo naznačil, že se současný premiér bude snažit stát příštím prezidentem, i když to Babiš zatím odmítá.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 15:23 pondělí 4. května 2020. Anketa je uzavřena.

  • 114
  • 86
  • 49
  • 46
  • 43
  • 41