Lampedusa opět kolabuje. Za jeden víkend tam 26 lodí přivezlo stovky migrantů!

V souvislosti s migrační krizí se v posledních dnech nemluví o ničem jiném než o vypáleném táboře Moria, jehož obyvatelé protestují za přesun na pevninu a uvolnění cesty dále do Evropy. Trochu se tak zapomnělo na italský ostrov Lampedusa, který v posledních měsících čelí nezvladatelnému náporu tisícovek migrantů. Za uplynulý víkend tam přistálo 26 lodí.

Už se přitom začaly hýbat ledy. Po urgencích ze strany starosty i sicilského guvernéra začal Řím v otázce nezvladatelné přeplněnosti Lampedusy jednat. Příliš to ale nepomáhá. 

Jen za uplynulý víkend dorazilo ke břehům ostrova, který se nachází na půl cesty mezi Libyí a Itálií, 26 lodí. Zčásti se jednalo o záchranné lodě, zčásti o menší čluny. 

Výsledkem je, že dohromady se na Lampeduse aktuálně nachází opět něco kolem 1200 migrantů, což je alarmující stav. Kapacita tamního uprchlického zařízení je mnohonásobně překročena, činí totiž něco kolem stovky míst.

A není pochyb o tom, že nápor bude pokračovat. Kolem břehů Lampedusy krouží také loď Alan Kurdi, která patří německé organizaci Sea-Eye. Ta na palubu vzala v sobotu 133 převážně nezletilých migrantů. Osm z nich včera ze zdravotních důvodů bylo vzato na břeh.

Migranti na ostrově Lampedusa

„(Migranti) musí být rychle evakuováni, nesmějí se stát předmětem dohadů zemí Evropské unie. Italské úřady se zdráhají podporovat civilní námořní záchranáře, raději nechávají naše lodě v přístavech celé týdny,“ stěžuje si kapitán lodi Gorden Isler.

V minulých týdnech se představitelům Lampedusy podařilo počet migrantů na ostrov redukovat, italská vláda jim poskytla lodě, jimiž mohou běžence posílat jinam. Platí také dohoda s Tuniskem, kam Itálie každých patnáct dní vrací osmdesát migrantů zpět z Lampedusy. 

Tato opatření ale zjevně příliš nefungují.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 18:21 čtvrtek 21. ledna 2021. Anketa je uzavřena.

  • 59
  • 31
  • 31
  • 30
  • 29
  • 27