Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Prokleté manželství Lály s choromyslnou fanynkou: Vydírání sebevraždou ho zlomilo!

    Ladislav Pešek prožil dramatické první manželství, které násilně narušilo jeho vztah s Jiřinou Štěpničkovou. | foto: koláž Expres

    Nezapomenutelný herec Ladislav Pešek se stal již v mládí hvězdou stříbrného plátna po boku největších hvězd předválečného českého filmu, i později exceloval ve stovkách rolí ve filmech, v televizi i na prknech Národního divadla. Ženy ho milovaly a o to více vynikne tragický příběh jeho lásky k Divé Báře, i když osud si s ním i v této spojitosti zlomyslně pohrál. Miloval totiž bláznivou Viktorku.

    Ladislav Pešek přezdívaný Lála se stal celebritou již ve třicátých letech po boku herců jako Oldřich Nový, Jaroslav Marvan nebo Adina Mandlová. A právě v té době, kdy se o milého fešáka fanynky doslova praly, došlo k dramatu jako z jeho divadelních rolí. Ty nejsilnější tragedie i komedie totiž nakonec píše život sám.

    Pešek se zamiloval a začal chodit se svou atraktivní kolegyní z divadla Jiřinou Štěpničkovou, pozdější Viktorkou ze slavné filmové adaptace Babičky z roku 1940. Vše vypadalo růžově a zalité sluncem a nebýt děsivého zvratu v životě úspěšného herce, jistě by se s představitelkou krásné, ale pomatené Viktorky oženil.

    Jenže právě v té době po něm začala pálit dívka z vlivné a bohaté židovské rodiny, která si nechala říkat Divá Bára. Populárnímu herci psala zamilované dopisy, uháněla ho, jak mohla, a když jí Pešek dal najevo, že její city neopětuje, přišlo naprosté peklo. Nátlak na jeho osobu se ještě zvýšil, psychicky labilní dívka ho začala pronásledovat na každém rohu a nepomohla ani ignorace.

    Ladislav Pešek patří mezi největší české filmové a divadelní herce dvacátého století. Ani jemu se nevyhnula pohnutá životní dramata.

    Nešťastný Lála se chtěl z nepříjemné situace nějak kulantně vyvléknout a přestal reagovat na její milostné básně a litanie v dopisech. A neskončilo to dobře, jak dávno popsal jeden z pamětníků.

    „Dívka z velmi bohaté židovské rodiny se do tehdy velmi populárního Peška zamilovala. On její lásku ale neopětoval. Peškova ctitelka se ale nechtěla vzdát a začala vyhrožovat, že pokud si ji nevezme, něco si udělá. Dokonce jednou, když Pešek nereagoval na její dopisy a básně, spolykala tubu barbiturátu Veronal. Tak byla Peškem posedlá!“

    Pro Ladislava Peška byla taková situace nanejvýše trapná a nepříjemná. Sám byl velmi citlivé povahy, přátelský, vstřícný a dobrosrdečný. Nátlak a skandály podobného charaktery mu nedělaly dobře. Proto se rozhodl záležitost řešit gentlemansky a dívku navštívil u její rodiny. Bohužel se to naprosto zvrtlo!

    Bohatý otec choromyslné mladé ženy začal na Peška tlačit a duševně ho vydírat. Nakonec ho postavil před hotovou věc: Buď že si bláznivou fanynku vezme za ženu, nebo ji má na svědomí. A nešťastný herec nátlak neustál a uvolil se k formálnímu sňatku s Divou Bárou, aby nedošlo k tragédii, i když jeho vztah s Jiřinou Štěpničkovou to negativně ovlivnilo.

    Družka Ladislava Peška Jiřina Štěpničková nedobrovolným sňatkem svého milého trpěla.

    Nejenže to nepomohlo, neboť pronásledování a děsivá šikana ze strany nemocné manželky probíhaly i nadále, ale dostavily se i problémy s gestapem, které manželství se Židovkami vnímalo jako zradu rasy. Od transportu do koncentračního národa ho zachránila jen vysoká popularita a konexe.

    Nakonec se po skončení druhé světové války rozhodl s Divou Bárou rozvést, když už ani jí nehrozila smrtící deportace. Později se oženil podruhé a měl dceru Zuzanu.

    V pátek 13. července jsme si připomněli smrt Ladislava Peška v jeho devětasedmdesáti letech. Detailní okolnosti jeho smrti v roce 1986 nejsou obecně příliš známé. Zasloužilý umělec s demokratickým myšlením se normalizačnímu vedení nehodil, a tak Lála odešel do ústraní, úplně přestal hrát a s bývalými kolegy přerušil styky. Pochován je v Praze na Vyšehradě.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 23:04 neděle 11. listopadu 2018. Anketa je uzavřena.

    • Super
      53
    • Tvl
      39
    • Cože
      21
    • Trapas
      12
    • Haha
      8
    • Sladký
      8