Děkoval lékařům, fotil se v kukle: Romovi, který chtěl bodat Okamuru, hrozí vězení

Ladislav Mártha, který v masivně sdíleném videu vyzýval k pobodání Tomia Okamury za to, že bojuje proti dávkám pro nepřizpůsobivé, je prý dobrosrdečný člověk. Tvrdí to jeho parťák a autor záznamu, jenž je zároveň i Márthovým spoluobviněným ve spáchání přečinu násilí proti skupině obyvatel a proti jednotlivci. Hlavní aktér videa působil v libereckém romském sdružení, které s ním ale rozvázalo spolupráci. Na Facebooku děkoval zdravotníkům, také se ale fotil v kukle.

Policisté dvojici mužů sdělili obvinění ve zkráceném řízení, oběma hrozí trest odnětí svobody na šest měsíců až tři roky. 

O novinkách v případu včera informovala Česká televize, celou věc pak okomentoval sám šéf SPD Tomio Okamura.

„Je příznačné, že se mi ani po několika týdnech nikdo z oficiálních romských představitelů za tyto kriminální výzvy jejich kolegů neomluvil. Nenechám se těmito vyhrůžkami o mém zabití zastrašit a budu nadále prosazovat ukončení zneužívání dávek nepřizpůsobivými,“ uvedl. 

Okamuru si vzal na paškál Ladislav Mártha. Vyzýval k jeho pobodání za to, že chce prosadit odejmutí dávek v hmotné nouzi, ve videu nožem naznačoval bodání.

Kdo vlastně hlavní aktér videa je? Mártha se angažoval v Koalici romských reprezentantů Libereckého kraje, která s ním ale spolupráci na základě aktuálního dění rozvázala. 

Na práci v romské koalici byl Ladislav Mártha hrdý.

Na Facebooku se prezentuje jako romský aktivista, oslavuje Mezinárodní den Romů nebo uctívá památku Romů, kteří zemřeli v nacistických koncentračních táborech. Během první karantény volal po rouškách pro všechny a děkoval zdravotníkům. 

„Mártha je hrozně moc srdečný člověk a je moc hodný. On by si to ve skutečnosti nedovolil. Nemyslel to vážně,“ uvedl pro Deník N podnikatel Marek Bílý, který video natáčel a je i spoluobviněným.

I takové fotografie zveřejňoval na Facebooku.

Zároveň se ale Mártha, který měl být také koordinátorem komunitní práce v Romské demokratické straně, na sociálních sítích chlubil třeba fotografií v kukle.

Koalice romských reprezentantů Libereckého kraje se prý sice Okamurovi za video neomluvila, nicméně od Márthova jednání se distancovala.

„Když jsme obdrželi informace, že zmiňovaný kolega vysílá a obsah vysílání může někdo považovat za nenávistný vůči někomu, hned jsme ho upozornili, aby zjednal okamžitou nápravu, jelikož toto chování odsuzujeme a není v souladu s posláním našeho spolku ani osob v něm figurujících. A to i přesto, že vysílal ve svém volném čase, nikoliv ve výkonu zaměstnání či ve výkonu funkce člena spolku,“ uvedli zástupci.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 18:30 čtvrtek 20. ledna 2022. Anketa je uzavřena.

  • 31
  • 22
  • 17
  • 12
  • 10
  • 7