Dovolenkový ráj prosí EU: Pomozte nám s migranty, nezvládáme je, žádá Kypr

Oblíbený dovolenkový ráj řeší vážný problém. Kypr donedávna migrační krizi, která v letech 2015 a 2016 zasáhla hlavně Řecko a Itálii, sledoval jen zpovzdálí, situace se ale rychle mění. Řecká část ostrova hostí přes deset tisíc žadatelů o azyl. Není divu, že uprchlická centra praskají ve švech. V přepočtu na obyvatele je Kyperská republika zemí s největším počtem migrantů v Evropské unii. Tu její představitelé nyní žádají o pomoc, situace se stává neudržitelnou.

„S ohledem na velmi vysoký počet nově příchozích Kypr naléhavě potřebuje okamžitou pomoc,“ citoval server Politico dopis, který v pondělí zaslal kyperský ministr vnitra Constantinos Petrides eurokomisaři pro migraci Dimitrisu Avramopoulosovi. V textu, který poslal také ostatním členským zemím, EU vyzývá, aby od Kypru přijala přesně pět tisíc žadatelů o azyl.

Petrides v dopise popsal situaci na ostrově jako velmi vážnou, její řešení prý nesnese odkladu. Naléhá proto na všechny unijní státy, aby ohledně přesídlení tisíců osob z Kypru předložily své přísliby. 

„Musím přiznat, že naše možnosti a finanční prostředky jsou vyčerpané, hrozí, že nebudeme moci poskytnout pomoc těm, kteří skutečně potřebují ochranu,“ napsal kyperský ministr vnitra.

Jen za prvních šest měsíců letošního roku narostl počet migrantů, kteří se dostali do Kyperské republiky, o 130 procent, informoval Petrides. O azyl podle něj požádalo 7000 lidí. Kypr obviňuje Ankaru z toho, že s ní ve zvládání přílivu migrantů dostatečně nespolupracuje, i když se k tomu zavázala a pobírá za to velmi nemalé prostředky. 

Brusel se v roce 2016 s Tureckem dohodl, že Ankara bude svou hranici bedlivě střežit výměnou za finanční pomoc tři miliardy eur. Na Kypr ale Turecko migrační dohodu prý neaplikuje, napsal server Politico.

Za cestu přes moře si pašeráci účtují kolem dvou tisíc eur na osobu, proudí sem ale také letadly, prý s přispěním tureckých úřadů. 

„Není možné, aby tato nová metoda, kdy sem jsou uprchlíci posíláni letadlem, neprobíhala při nejmenším s tolerancí tureckých úřadů,“ uvedl Petrides, podle kterého Turecko nad problémem přivírá oči a posílá na Kypr migranty letadlem zcela záměrně.

Právě tady se nachází Achillova pata kyperské migrační politiky. Vláda tvrdí, že místo aby se Ankara snažila migrantům v odchodu zabránit, naopak jim pomáhá dostat se z tureckého území do severní části Kypru, odkud pak přechází do jižní části ostrova. 

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 21:31 pátek 6. prosince 2019. Anketa je uzavřena.

  • 27
  • 15
  • 15
  • 13
  • 12
  • 10