Premiér Fiala jednal se Zelenským: Silná podpora, ocenil návštěvu prezident

Premiér Petr Fiala dnes po boku dalších představitelů evropských zemí zamířil do Kyjeva. Setkal se tam s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským, který ocenil příjezd delegace a označil Fialu a další za velkou podporu.

Fiala do Kyjeva vyrazil společně s polským premiérem Mateuszem Morawieckým, vicepremiérem Jarosławem Kaczyńským a premiérem Slovinska Janezem Janšou.

Celá cesta je přísně utajovaná z bezpečnostních důvodů, kdyby se o poloze delegace dozvěděli Rusové, mohli by na ni začít útočit.

Schůzka delegace lídrů s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským se uskutečnila v osm hodin večer ukrajinského času (v sedm večer našeho času). 

Až po třech hodinách se objevily první záběry, video sdílel Zelenskyj.

„Vaše návštěva je pro Ukrajinu silným projevem podpory,“ řekl ukrajinský prezident premiérům Česka, Polska a Slovinska.

„Jsme tu, abychom vyjádřili podporu vašemu boji, vaší zemi. Bojujete za své životy, za své rodiny, za svou zemi. Ale my víme, že bojujete i za naši svobodu. Hlavním cílem naší návštěvy je vyjádřit to, že nejste sami. Naše země stojí po vašem boku. Evropa stojí po vašem boku,“ prohlásil zase český premiér Petr Fiala.

Detaily mise, na níž se politici dohodli na summitu ve Versailles, se dolaďovaly ještě v noci na úterý. 

Během dne Fiala ani ostatní premiéři nezveřejňovali žádné příspěvky na sociálních sítích, to se změnilo až po osmnácté hodině.

„Právě zde, ve válkou zničeném Kyjevě, se tvoří dějiny. Právě zde svoboda bojuje proti světu tyranie. Právě zde visí budoucnost nás všech na vlásku. EU podporuje Ukrajinu, která se může spolehnout na pomoc svých přátel. Tuto zprávu jsme dnes přinesli do Kyjeva,“ napsal na Twitteru Morawiecki a společně s Fialou sdílel fotografie členů delegace.

Hluboká jáma po výbuchu ruské rakety v Bílé Cerkvi v Kyjevské oblasti

Premiérovi Petru Fialovi se celý den dostává slov podpory a pochvaly, lidé oceňují jeho odvahu i aktivní podporu napadené Ukrajině.

Návštěva se uskuteční jenom několik hodin poté, co ruská armáda zahájila další masivní ofenzivu vůči civilním cílům v Kyjevě.

V průběhu noci dopadaly ruské rakety na celé město včetně centra, na sociálních sítích se objevila řada videí obytných domů, které zachvátil požár.

Podle zdrojů britské obrany Putin zesiluje útoky na Kyjev z prostého důvodu, válka se absolutně neodehrává podle jeho plánu a zdroje už mu vystačí maximálně na deset až čtrnáct dnů.

Po uplynutí této doby se podle britských expertů válka přelije do bodu, kdy budou mít nad slábnoucí invazní armádou ukrajinské obranné síly navrch. Už nyní způsobují Rusům masivní ztráty.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 22:47 středa 13. července 2022. Anketa je uzavřena.

  • 266
  • 49
  • 16
  • 12
  • 5
  • 3