Pohotovost! Kvůli strachu z terorismu hlídají velkoměsta tisíce ozbrojenců!

Kvůli strachu z možných teroristických útoků v poslední den v roce, kdy se na veřejných místech srocují davy slavících lidí, hlídají evropská i americká velkoměsta tisíce policistů. V New Yorku, kam na Times Square chodí slavit více než milion lidí, hlídá šest tisíc policistů a tisíc bezpečnostních kamer.

Newyorské úřady jsou na blížící se oslavy příhodu nového roku připraveny a podle šéfa protiteroristické sekce městské policie Jamese Waterse bude Times Square díky opatřením nejbezpečnějším místem na světě.

Aby také ne, když bylo kvůli zajištění bezpečnosti nasazeno na šest tisíc policistů, řada z nich je v civilu. Příchozí na náměstí budou muset projít kontrolou na jednom ze čtrnácti kontrolních stanovišť a čeká je prohlídka detektory. Při očekávaném počtu, který má přesáhnout milion návštěvníků, čeká kontrolory drsná směna, ale bezpečnost je na prvním místě.

Obavy panují i Evropě, obzvlášť poté, co v sobotu vídeňská policie oznámila, že byla zpravodajskou službou varována před teroristickými útoky v některé z evropských metropolí.

Ve Vídni hlídkující policisté.

Tamní úřady silvestrovské oslavy neruší, ovšem kvůli bezpečnostním opatřením přijelo do hlavního města jako posila na 250 policistů ze tří rakouských spolkových zemí, uvedl to policejní mluvčí Patrick Maierhofer. Posílené hlídky budou střežit oslavy v centru města, kam na Silvestra jezdí až 800 tisíc lidí.

Podobně reagují i další evropské metropole, které by se mohly též stát cílem teroristů. Brusel, kde stále platí 3. stupeň nebezpečí, přijde o svůj ohňostroj. Ve středu to oznámil starosta Yvan Mayeur.

Tamní policie v neděli a pondělí zatkla dva lidi v odlišných částech země, kteří jsou podezřelí z plánování útoků v Bruselu během silvestrovských oslav. Jak uvádí BBC, zaútočit chtěli na několik cílů v belgické metropoli včetně bezpečnostních složek. Podle posledních informací se terčem útoku mělo během oslav stát bruselské Velké náměstí.

Fotogalerie

Česká policie už dříve uvedla, že nemá informace o tom, že by některému z českých měst hrozil mezi svátky teroristický útok, v Praze budou i tak na pořádek v centru dohlížet stovky policistů z pořádkové, cizinecké, dopravní a kriminální policie.

„Jako každoročně v souvislosti se silvestrovskými a novoročními oslavami v centru města přijala pražská policie ve spolupráci s Městskou policií hlavního města Prahy a Dopravním podnikem hlavního města Prahy příslušná bezpečnostní opatření,” uvedla policejní mluvčí Iveta Martínková.

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 10:51 pátek 29. dubna 2016. Anketa je uzavřena.

  • 11
  • 10
  • 8
  • 7
  • 5
  • 5