Kunsthalle Praha se otevírá světu: Proč majitelé výstavní síně zvolili německý termín?

Výstavou, která zachycuje 100 let používání elektřiny v umění, zahájí po šesti letech výstavby a příprav provoz nový pražský prostor pro umění. Kunsthalle Praha vyrostla na místě někdejší trafostanice na Klárově. Koupě budovy a její rekonstrukce přišly na více než 800 milionů korun, stojí za ní miliardář a milovník umění Petr Pudil, který zbohatl na severočeském uhlí, a také jeho manželka.

„Naším cílem bylo vytvořit přátelské a tvořivé místo, které inspiruje uměním a je tu pro ty, kdo umění milují, ale i pro ty, kteří si cestu k umění zatím hledají,“ uvedla výkonná ředitelka Nadace The Pudil Family Ivana Goossen. 

Nadaci, která galerii vybudovala, založil bývalý spolumajitel společnosti Czech Coal Petr Pudil s manželkou. 

Kunsthalle na pražském Klárově se pro veřejnost otevírá 22. února 2022.

„Pojem kunsthalle je dnes běžným označením pro typ instituce kdekoli na světě. Na rozdíl od muzeí, která vznikala, aby pečovala o sbírky, kunsthalle vznikala pro krátkodobé výstavy,“ řekla Goossen k německému názvu nového svatostánku umění v centru Prahy.

Koncept střídajících se výstav byl inspirací právě pro tento název. 

„Je to i odkaz na naše zaměření, náš cíl, propojovat českou a zahraniční scénu,“ doplnila ředitelka nadace s tím, že program bude zahrnovat šest až osm výstav ročně, chybět nebudou ani vzdělávací programy či workshopy.

Kunsthalle na pražském Klárově se pro veřejnost otevírá 22. února 2022.

„Protože kunsthalle vzniká v budově bývalé trafostanice, zajímá nás propojování umění, vědy a technologie,“ nechala se slyšet.

Pro veřejnost se bývalá trafostanice na Klárově otevře 22. února 2022, činnost zahájí výstavou Kinetismus: 100 let elektřiny v umění.

Nová pražská výstavní síň nebudí jen oslavné a pochvalné reakce. Během výstavby se kvůli ní nejednou protestovalo. Někteří umělci z okruhu pražské Akademie výtvarných umění poukazovali na to, že Pudil, jeden z nejbohatších Čechů, pracoval pro Mosteckou uhelnou společnost a část jmění měl nabýt v oboru dnes kritizovaném jako velmi neekologickém. 

Kunsthalle na pražském Klárově se pro veřejnost otevírá 22. února 2022.

A že si penězi, které investuje do umění, zpětně „očišťuje“ svou image. Roční rozpočet podnikatel odhaduje na 60 až 100 milionů korun.

Kunsthalle Praha ještě před otevřením vadila i kvůli tomu, že vznikla díky radikální přestavbě památkově chráněné budovy. Z trafostanice, navržené ve 30. letech minulého století architektem Vilémem Kvasničkou, zbyla ve finále jen fasáda.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 21:55 úterý 21. června 2022. Anketa je uzavřena.

  • 7
  • 7
  • 6
  • 5
  • 5
  • 4