Kuciakovy vrahy vypátraly americké družice. Hlavní podezřelý je expolicista z polské ochranky

Mezi zadrženými v souvislosti s vyšetřováním únorové vraždy slovenského novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky je i bývalý policejní vyšetřovatel. Informovala o tom slovenská média. Policie ani prokuratura razii, při které bylo dnes podle dosud nepotvrzených informací zadrženo osm podezřelých ze zmiňované dvojnásobné vraždy, zatím blíže nekomentovaly.

Podle portálu Pluska.sk bývalý policista, který v případu patří mezi podezřelé, kdysi pracoval i v bezpečnostní agentuře a věnoval se bojovému umění. List Sme napsal, že zmiňovaným by měl být muž jménem Tomáš Sz. Podle svého profilu na sociální síti muž absolvoval v polské bezpečnostní akademii ESA výcvik pro zájemce o práci v soukromých ochrankách. Na jedné z fotografií je spolu s přáteli exotického vzhledu zachycen se zbraní v ruce na lodi. Snímek je pravděpodobně pořízen během dovolené na Srí Lance. Zadržený expolicista k fotografii přiložil komentář v angličtině „Memories with friends“.

Slovenská policie pouze informovala, že zadržela osoby podezřelé z násilné trestné činnosti, a později na sociální síti zveřejnila fotografie ze zásahu v jednom z rodinných domů. Jeho bezprostřední okolí policisté uzavřeli. Podle televize Joj policie uskutečnila razii také v dalším domě v Kolárovu, ve kterém bydlí bratranec zmiňovaného expolicisty. Ten byl prý rovněž zadržen.

Slovenský deník Cas.sk informoval z důvěrného zdroje, že policie sebrala celkem šest osob.

„Vypadalo to jako policejní manévry,“ vypověděl kolemjdoucí, který viděl ranní zásah speciálního komanda. „Jeden z nich vyšel z domu a hned se na něj vrhli policajti v kuklách. Viděl jsem, že sbalili i nějakou ženu, která se přitom objevila na ulici. Ve městě se říká, že sebrali až deset podezřelých,“ vypověděl další svědek.

Podezřelý Tomáš Sz. (uprostřed) jako člen lodní stráže

Právní zástupce Kuciakovy rodiny, exministr vnitra i spravedlnosti Daniel Lipšic naznačil, že k posunu ve vyšetřování pomohla analýza elektronických dat. „V dnešní době je velmi těžké spáchat takovýto typ zločinu bez toho, aby pachatelé za sebou nezanechali nějakou elektronickou stopu. Myslím tím různé kamerové záznamy nejen z měst a obcí, ale i ze silnic. Myslím tím buňky, které zaznamenávají provoz mobilů. V tomto případě šlo o analýzu obrovského množství dat,“ řekl Lipšic novinářům s tím, že tak rozsáhlé vyšetřování se na Slovensku a možná i v tomto regionu ještě nevedlo.

Podle jiných informací napomohly k dopadení vraha a jeho pomocníků satelitní snímky z americké družice, která se shodou okolností pohybovala v době vraždy nad místem, kde byli dva mladí lidé zabiti. Lipšic tuto informaci nechtěl komentovat. „Řeknu k tomu jednu věc: Žádný zločin není úplně perfektní a i profesionální pachatelé se dopouštějí chyb a i tyto chyby mohou vést k odhalení jejich identity,“ prohlásil advokát na dnešní tiskové konferenci.

Televize Joj zase uvedla, že vyšetřovatelům při identifikaci podezřelých pomohly údaje z počítačů, které byly použity při vyhledávání Kuciakova domu v internetové službě Street View.

Lipšic rovněž nechtěl komentovat identitu zadržených osob. Policejní akci ale označil za důležitý posun. „Pokud je dnešní krok významným posunem ve vyšetřování ve větvi vykonavatelů, tak ta druhá linie vyšetřování, linie objednavatelů je ještě důležitější,“ uvedl rovněž advokát Kuciakovy rodiny. Vyšetřování podle něj nebude úspěšné, pokud se nepodaří identifikovat a dostat před soud objednavatele této úkladné vraždy.

Ján Kuciak s přítelkyní Martinou, která byla také zavražděna.

Oba mladí lidé byli zastřeleni ve svém domě ve vesnici Veľká Mača 21. února, ale na zločin se přišlo až o několik dnů později. Kušnírová byla usmrcena jedním výstřelem do hlavy, Kuciak dvěma výstřely do srdce. Střelec použil pistoli ráže devět milimetrů.

Slovenská policie i prokuratura jako důvod Kuciakovy vraždy již dříve označily jeho novinářskou práci. V nedokončeném článku reportér psal kromě jiného o aktivitách italských podnikatelů na východním Slovensku, kteří jsou sdělovacími prostředky spojováni s mafií, a o vazbách jednoho z nich na blízké spolupracovníky bývalého slovenského premiéra Roberta Fica.

Zločin otřásl Slovenskem, vyvolal největší demonstrace v zemi od pádu komunismu a vedl k odstoupení ministra vnitra Roberta Kaliňáka, premiéra Roberta Fica a k odchodu policejního prezidenta Tibora Gašpara.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 14:57 pátek 25. ledna 2019. Anketa je uzavřena.

  • 62
  • 12
  • 11
  • 10
  • 9
  • 8