Jsme mafiánský stát? ptá se Slovensko. Policie obvinila z vraždy Kuciaka tři osoby

Tři z osmi zadržených při razii, kterou ve čtvrtek podnikla slovenská policie v souvislosti s vyšetřováním únorové vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny, byli obviněni z úkladné vraždy a z dalších trestných činů. Potvrdila to mluvčí generální prokuratury Andrea Predajňová. Zbylých pět osob kriminalisté po výslechu propustili na svobodu. Několik tisíc lidí včera večer v Bratislavě protestovalo proti poměrům v zemi na demonstraci, svolané ještě před čtvrteční razií. Slovenský tisk dnes ocenil posun ve vyšetřování, na titulních stranách ale noviny připomínají, že stále není jasné, kdo si vraždu objednal.

Ze zveřejněných iniciál vyplývá, že mezi obviněnými je muž, který podle dřívějších informací médií v minulosti pracoval jako policejní vyšetřovatel, a také jeho příbuzný, bývalý profesionální voják.

„Vyšetřovací tým je přesvědčen o vině těchto osob. Všichni zasahující policisté a vyšetřovací tým udělali maximum pro to, aby viníci mohli být potrestáni,“ napsala na sociální síti policie, byť dříve během dne odmítla případ komentovat.

Podle slovenských zákonů podezřelý z trestného činu musí být do 48 hodin od zadržení propuštěn na svobodu nebo předán soudu, který rozhodne o případném uvalení vazby. Na rozhodnutí o vazebním stíhání obviněného má soud v případě vraždy 72 hodin.

Podle televize Joj elitní jednotka slovenské policie patrně v souvislosti s vyšetřováním zmiňované vraždy v pátek zasahovala v jednom z domů v jihoslovenském městě Komárno. To leží nedaleko Kolárova, kde se uskutečnila čtvrteční policejní razie po podezřelých z Kuciakovy vraždy.

Podezřelý Tomáš Sz. (uprostřed) jako člen lodní stráže

Policie podle mluvčího policejního prezidia bude moci poskytnout bližší informace k případu nejdříve příští týden. „Policie potřebuje čas a prostor pro pokračování dobře rozběhnutého procesu,“ uvedl Michal Slivka.

Slovenský deník Nový čas přinesl rozhovor s novinářem Radovanem Bránikem, který se dlouhodobě věnuje slovenskému podsvětí. Ten je přesvědčen, že objednavatel vraždy je ryze Slovák. Zločin vede až ke kauze u Nejvyššího soudu a souvisí s čerpáním eurofondů. „Jsem přesvědčený, že vraždu si objednal Slovák, který se pak ztratil v davu. Může to být i skupina,“ sdělil investigativní novinář.

Kuciak a jeho snoubenka Martina Kušnírová byli zastřeleni ve svém domě ve vesnici Veľká Mača 21. února, ale na zločin se přišlo až o několik dnů později. Kušnírová byla usmrcena jedním výstřelem do hlavy, Kuciak dvěma výstřely do srdce. Slovenská policie i prokuratura jako důvod Kuciakovy vraždy již dříve označily jeho novinářskou práci. Dvojnásobná vražda vyvolala v zemi mohutné demonstrace a politickou krizi, která vyústila v demisi premiéra Roberta Fica. Tříčlenná koalice se následně dohodla na vytvoření nového kabinetu, ve kterém pokračuje většina ministrů Ficovy vlády.

„Ve hře je mnohem více než jen pověst policie. Ve hře je, do jaké rodiny patříme. Zda jsme mafiánský stát, kde chráněná vrstva může umlčet novináře. Beztrestně. Nebo jsme země, kde jsou demokratické instituce silnější než vrahové a jejich zaměstnavatelé,“ napsal dnes list Sme.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 10:10 neděle 27. ledna 2019. Anketa je uzavřena.

  • 10
  • 8
  • 8
  • 7
  • 6
  • 6