Tvář čarodějnice? Začal soud s vrahy novináře Kuciaka. Nejvíce děsila objednavatelka vraždy

Novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenku Martinu Kušnírovou zavraždili 21. února loňského roku. Dnes před soudem stanuli obvinění z jeho vraždy. Trestní soud projednával obžalobu Miroslava Marčeka, Tomáše Szabóa, kontroverzního podnikatele Mariána Kočnera a Aleny Zsuzsové, jež měla vraždu objednat. Ta si v minulosti vydělávala také jako prostitutka. K soudu přišla také rodina zastřelené dívky, která se setkání s podezřelými velmi obávala.

Projednávání obžaloby obviněných z vraždy novináře Kuciaka sledovalo nejen Slovensko, ale také média z celého světa. Z nájemné vraždy novináře je v tuto chvíli obviněno pět lidí, přičemž jediný Zoltán Andruskó s vyšetřovateli spolupracuje, a dokonce s nimi uzavřel dohodu o vině a trestu. 

Soudní jednání bylo zlomové také pro rodiny zavražděných, které byly poprvé osobně konfrontovány s obžalovanými.

„Budu mít co dělat, abych to ustála emočně, a doufám, že to zvládnu. Těžko říct, když uvidím naživo obžalované, jak zareaguju,“ řekla slovenskému deníku Nový Čas matka zavražděné Martiny Zlatica Kušnírová.

Obviněná svým zjevem u soudu šokovala všechny účastníky procesu.

Rozhodnutí soudu si přišli vyslechnout také rodiče zastřeleného novináře Jána Kuciaka. Ti viděli příchod Mariána Kočnera, který je na Slovensku považován za jednoho z hlavních organizátorů vraždy. Kočner už v minulosti totiž Kuciakovi několikrát vyhrožoval a upozornil jej, že se začne zajímat nejen o něj, ale také o jeho rodinu.

Před soud předstoupila nakonec také Alena Zsuzsová, která všechny šokovala svým vzhledem. Pobyt ve vazbě se na ní podepsal.

Zsuzsová měla objednat vraždu dvou mladých lidí. Hrozí jí za to doživotí, přesto jí bylo u soudu do smíchu.

Soudkyně nabídla obviněným možnost přijetí dohody o vině a trestu. Tu však všichni odmítli. „Nemám zájem o dohodu, jsem nevinná,“ řekla Zsuzsová, která se před novináři snažila skrýt svou tvář.

Obviněná přitom už v minulosti figurovala v řadě podezřelých firem, sama o sobě prohlašovala, že je tlumočnice, ale ve skutečnosti pracovala v Itálii jako prostitutka. Před lety se objevila také ve videoklipu slovenského raperského dua Maco Mamuko.

Mezi obviněnými je také kontroverzní slovenský podnikatel Marián Kočner.

Nyní ovšem Zsuzsová, která měla být v minulosti také Kočnerovou milenkou, krásku z videoklipu nepřipomíná ani vzdáleně.

Soudkyně všem obžalovaným oznámila, že jim hrozí trest v rozmezí 25 let až doživotí. Matka zesnulé se novinářům svěřila s tím, že neočekává jiný rozsudek než právě doživotí.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 13:37 pátek 17. dubna 2020. Anketa je uzavřena.

  • 57
  • 55
  • 54
  • 52
  • 51
  • 41